Volby do sněmovny začínají za

Nahrávám odpočet ...
VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Začíná festival Masopustní hody, potrvá tři týdny

Praha – Právě začíná gurmánský festival, který láká nejen na zabijačkové pochoutky. Jmenuje se Masopustní hody a potrvá do 10. února. V devíti restauracích, převážně pražských, budou šéfkuchaři nabízet speciální menu za jednotnou cenu 290 korun.

21.1.2013
SDÍLEJ:

Začíná festival Masopustní hody, potrvá tři týdnyFoto: archiv

„U většiny lidí jsou zabíjačkové pochoutky oblíbené, nicméně na jídelních lístcích se příliš neobjevují. Přitom je o ně poměrně velký zájem," uvedl Pavel Suchánek, ředitel společnosti Alakarte.cz, která festival pořádá. V pokrmech nebudou chybět jitrnice, jelita, klobásy, vepřová líčka a kolena, jehněčí kotlety i koblihy.

„Bez jitrničky, jelítka i dobré tlačenky si prostě masopust nedokážu představit," podotkl Radek Šubrt, šéfkuchař restaurace Amade, známý z televizní kulinářské show MasterChef.

Jako hlavní chod festivalového menu v pražské restauraci U Modré kachničky II nabízejí vepřové kolínko pečené na jablkách. „Masopustní festival je dobrou možností, jak českou kuchyni více prezentovat. Česká kuchyně je u nás oblíbená a my neustále hledáme cestičky právě k tradičním českým jídlům. Pátráme po starých receptech v antikvariátech, objíždíme různé archivy, kde lze tušit zachovalé staré recepty," podotkl Michal Váňa, šéfkuchař pražské restaurace U Modré kachničky II.

Mezi festivalovými předkrmy lze nalézt třeba domácí vepřovou tlačenku, zabíjačkovou játrovou paštiku, domácí škvarkovou pomazánku. Mezi dezerty pak třeba švestkový koláč z lineckého těsta s ořechy, hruškový koláč, domácí vdolky s bio povidly, kynuté skořicové šišky.

Loňský ročník festivalu Masopustní hody navštívilo před tisíc zájemců.

„Věřím, že se tento počet letos podaří překonat," dodal Pavel Suchánek. Rezervace se zajišťuje přes web www.alakarte.cz.

Zúčastněné restaurace a jejich hlavní chod:

Praha - Amade (Vepřová krkovička pečená metodou sous-vide se segedínským zelím a karlovarským knedlíkem, Ambroisie Caffé Restaurant (Konfitované vepřové kolínko na pivě), Grand restaurant St. Tropéz (Selečí kolínko s dušenými kapustičkami se slaninou) , Green House (Domácí jitrnice a jelítko se staročeskou lepenicí), Jewel Café Bar (Jehněčí kolínko na pivě), School restaurant a lounche (Pečený bůček na kofole s pastinákovým pyré), U Modré kachničky II (Vepřové kolínko pečené na jablkách).

Beroun - Sosta Restaurant Cafe (Domácí vyuzený jazyk).

Autor: Jiří Macek

21.1.2013 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:
Ilustrační foto

Rezerva Králova Dvora se dočkala bodů

Ilustrační foto

Hausner: Tak vyrovnanou přestřelku nepamatuji

Na bronzový stupínek už vyskočil Stašov

Berounsko /FOTOGALERIE/ - Okresní přebor fotbalistů nabírá na dramatičnosti.

Cena povinného ručení plíživě stoupá. Pojišťovny na něm tratí

Povinné ručení by mělo podražit. Důvod je prostý, už delší dobu nevydělává a pojišťovny na něm navíc tratí. Kdo zdražení pocítí nejvíce a kdy k němu vlastně dojde, vysvětluje Zbyněk Kuběj, analytik neživotního pojištění Partners.

V berounské nemocnici skončilo sochařské sympozium

Beroun – Park berounské nemocnice se v sobotu stal dějištěm slavnostního zakončení druhého sochařského sympozia, které se zde konalo během letních měsíců za účasti dvanácti sochařů. Sympozium se konalo za účasti akademických sochařů Roberta Bučka, Veroniky Durové, Petra Fidricha, Kurta Gebauera, Žandy Gebauera, Jean-Paula Chablaise, Davida Janoucha, Josefíny Jonášové, Juraje Plieštika a Marie Šeborové.

Kandidátní listina bez žen? Ve středních Čechách mohou voliči najít jedinou

Střední Čechy – O křesla v Poslanecké sněmovně se ve Středočeském kraji celkem – na všech 26 kandidátních listinách, které nyní voliči nacházejí ve svých poštovních stránkách – uchází 754 kandidátů, jejichž průměrný věk dosahuje 46,4 roku. Z nich je 210 žen (tedy 27,85 procenta). V jejich případě činí průměrný věk 47,1 roku.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení