Chemického Olympu ovšem dosáhnou jen ty nejlepší z nich. V tříkolové soutěži budou týmy plnit úkoly nejprve na svých školách. Konkrétně jde o zadané pokusy s červeným zelím, s jehož pomocí žáci určí kyselost nebo zásaditost jednotlivých látek; nechybí však ani vědomostní test. Chemické dovednosti musí doplnit ještě něco navíc, jestliže je třeba výsledky registrovat on-line – a také pořídit videonahrávku přibližující dění při pokusech.

Pět nejlepších žákovských družstev pak postoupí do druhého kola, za kterým budou 23. března cestovat do slánského gymnázia. Tam se už setkají i se středočeskými hasiči – a také se zástupci projektu Laborky.cz. Předem organizátoři prozrazují, že soutěžící budou muset projevit bystrost – a současně také prokázat všeobecné znalosti týkající se bezpečnosti při nakládání s chemickými látkami.

Pro dva z týmů to bude konečná – a tři pak postoupí do finále, jež se 25. dubna uskuteční přímo ve Spolaně. Tam na ně čeká celodenní program spojený nejen s laboratorními pokusy, ale i se zážitky spojenými s poznáváním „velké chemie“.

Jednatel Spolany Miroslav Falta slibuje, že na členy vítězného týmu čekají odměny včetně tabletů – a jejich škola dostane desetitisícový šek na vylepšení své chemické laboratoře. V loňském prvním ročníku, který jako prostředek podpory tolik potřebného zájmu o technické obory přivítali i zástupci kraje, vybojovala prvenství Sedmička III – takový název si žáci ze školy ve Vodárenské ulici v Kladně.

Jemniště
Zámecké hýčkání doporučuje turistická centrála nejen na Valentýna
Senioři a finance - Ilustrační foto
ČERNÁ A BÍLÁ: Mají mít ženy stejné důchody jako muži?