Částky se sčítají

Jeví se vám zbytečné platit provizi realitce? Prosím. Takových nabídek jen jediný portál přinášel v pondělí dopoledne 121. Na předních místech byt 2+kk s balkonem o 48 metrech čtverečních v Kladně-Kročehlavech za 11 tisíc měsíčně plus 3000 Kč na pravidelné poplatky (k těm se dnes už neřadí jen elektřina, voda a plyn, ale zpravidla také a internet a televize); k mání byly i další Kročehlavy, tentokrát 55metrový byt 2+1 po rekonstrukci za 7900 plus 3600 Kč, Bratronice u Kladna nabízejí částečně vybavený a loni zrekonstruovaný 80metrový byt 3+1 i s garáží, měsíčně komplet se vším všudy za 14 500 Kč. Dále jsou tu Čelákovice, zařízený 53metrový byt 2+kk po rekonstrukci za 12 plus čtyři tisíce, lokalita Hostivice-Litovice nabízí deset let starý 54metrový byt 2+kk s předzahrádkou a venkovním parkovacím stáním za 15 plus tři tisíce. Také blízko Prahy, ale v menším a levněji nabízí bydlení Odolena Voda: 36metrový byt 1+kk za 6500 plus tři tisíce. Za osm tisíc plus 1500 korun měsíčně je k mání 34metrový nový byt 1+kk v Českém Brodě…

Hledat jinde? Opět pár ťuknutí – a je tu nabídka podle zadaného výběru: s cenami do deseti tisíc. Mezi 139 nabídkami figurují jako nejnovější Příbram, Kladno-Rozdělov, Votice, Benešov, Sedlec-Prčice, Kojetice, Mělník. Ceny se pohybují od čtyř do devíti tisíc – a rozhodně neplatí, že dražší byty jsou ty větší. Až na výjimku je však ještě třeba měsíčně počítat navíc se dvěma či třemi tisícovkami za poplatky a služby. A do začátku mít připraveny i peníze na kauci. Totéž platí i pro byty do pěti tisíc, jichž však nabídka zobrazí pouze osm. Ani tato kategorie však neznamená pět tisícovek na dřevo a hotovo; nejdražší se jeví byt 1+1 v Kralupech nad Vltavou za pět tisíc měsíčně plus poplatky ve výši 4200 Kč.

Ilustrační foto.
Chřipková statistika hlásí vysoký nárůst. Neznamená to však problém

Rozdíly mezi regiony

Nabídky jsou rozmanité, stejně jako ceny – přičemž o těch nerozhoduje jen lokalita, občanská vybavenost v okolí, stáří bytu i jeho stav a třeba také podlaží. Ve středních Čechách hraje klíčovou roli rovněž dopravní dostupnost Prahy (stejně jako velkých měst v regionu). 

V kraji jsou různé oblasti, kde na realitním trhu panují zcela odlišné poměry. Tak třeba Mladá Boleslav či Kladno a na druhé straně bydlení někde v menší obci na Příbramsku nebo Rakovnicku – to je zcela jiný svět. „Jiný svět s jinými cenami,“ potvrdila Deníku Dagmar Báčová, která jako nezávislá realitní makléřka působí na Kutnohorsku. V tomto regionu lze pořídit bydlení v garsonce za sedm až osm tisíc, 2+kk přijde na devět, ve 3+1 lze najít bydlení v závislosti na stavu bytu možná i za deset, spíše však ke 12 tisícům.

Ilustrační foto.
Být vidět znamená přežít, připomínají policisté chodcům

Šmudlové mají smůlu

Zájem je obrovský. Pokud jde o slušný byt, do týdne se do něj stěhují nájemníci. Maximálně do dvou týdnů. „Spousta klientů totiž nedosáhne na hypotéky se splátkami kolem 15 tisíc korun,“ vysvětlila realitní makléřka, co lidi nutí porozhlédnout se po nájemním bydlení. Mezi zájemci dominují mladí lidé a mladé rodiny s dětmi.

Ne každý však budí důvěru, shodují se lidé z realitních kanceláří. Už na první pohled je varovným znamením, pokud se objeví zájemce, který není nejčistší a nepůsobí zrovna upraveným dojmem. Leccos napoví i vystupování. Báčová Deníku řekla, že pokud od někoho zaslechne, že „peníze nejsou problém“, dá se očekávat pravý opak. Varováním může být také adresa v občanském průkazu: pokud má někdo nahlášeno trvalé bydliště na radnici, není to dobrým doporučením. Možným budoucím problémům pomáhají předejít také lustrace z pohledu exekucí a dluhů i reference z předchozího nájmu.

Závěr? Tímhle sítem projde ze dvaceti zájemců třeba jediný. Pronajímateli sice realitní makléři předají všechny nabídky – ovšem s upozorněním na rizika. Jak se rozhodne, je pak na vlastníkovi nemovitosti.

Ilustrační foto.
Češi opět nakoupí pro lidi v nouzi. Startuje národní potravinová sbírka