Dnes slouží jako domov pro šlechtickou rodinu a pravidelně se otevírá veřejnosti, která si sem nachází cestu čím dál více. Ale začněme pěkně od začátku.

Všechno to začalo před 740 lety (kolem roku 1278), kdy tehdejší hrad nechal postavit nejvyšší královský komorník Domaslav, který předtím býval stolníkem královny Kunhuty, později také královským číšníkem.

Hrad vystřídal řadu majitelů, vesměs vysokých šlechticů. Patřil známému Albrechtu z Valdštejna, ale třeba také Janu Ohnišťku odsouzenému k trestu smrti za vraždu.

Vydrancovali ho a zapálili Švédové, pobývala na něm Marie Terezie Savojská. Prošel úpravami a přístavbami, obyvatelný byl až do konce 18. století.

O necelých sto let později (už coby majetek Uhříněvsi) byl z velké části rozebrán, lidé z širokého okolí použili kameny na své domy, na místě raně gotického paláce vyrostla soudobá budova školy. Začala se psát novodobá historie, v níž to, co ze zámku zbylo, skončilo jako zástava za obří úvěry, soukromý majitel slíbenou rekonstrukci nikdy nezačal, propadla se střecha, krovy, podlahy, zčásti i překrásný most mířící k hradní bráně. Jinými slovy – dávný hrad začal mizet z povrchu světa.

Až přišel rok 2008 a s ním zlom. Škvorecký zámek koupili manželé Dmitrij Eremeev ze starého šlechtického rodu Nosticů, větve, která po válce s Napoleonem přesídlila k caru Alexandru II., a Monika Eremeeva rozená Salvatore, pocházející z šlechtické rodiny z Florencie a severoitalského panství Campoli.

Ilustrační foto
Následky Silvestra trpí někteří lidé doteď!

Dá se říct, že zámek letos oslaví 10. výročí chvíle, kdy se podruhé narodil. Rodina Salvatore – Eremeev totiž obří rekonstrukci skutečně zahájila, a to výhradně se svých peněz. Začalo se s rekonstrukcí věže s gotickou vstupní bránou, krov věže obdivují i architekti. Byl vytvořen podle starých postupů. Věřili byste, že bez jediného hřebíku?

Obnovil se někdejší vodní příkop, nad kterým se opět klene kamenný most, dostavěna byla řada chybějících částí zdí. Dozdívalo se samozřejmě z původního kamene.

Zámek dostal krásnou vstupní halu, z níž se vstupuje do koncertní síně, která je někdejší synagogou. „Ta na zámku bývala v 70. letech 19. století stejně jako židovská škola,“ vypráví majitel. V zámku byla umístěna synagoga, židovská škola vyššího vzdělání ješiva a menza. Kromě toho tu bydlel i samotný rabín. Synagoga existovala 80 let a vystřídalo se v ní celkem šest rabínů. Její existence skončila v období protektorátu v roce 1939 a po válce už nebyla obnovena.

V patře nad koncertní síní můžete vidět externí sgrafita, která jsou ovšem nyní na vnitřní straně zdi. „Je vidět, že část objektu byla přistavěná,“ popisují majitelé. Jedná se o pozůstatky renesanční sgrafitové výzdoby z roku 1545.

Kastelán vás při prohlídce zámku provede po zámecké zahradě, jejíž stav byl původně hrůzný. Dnes je to překrásné místo dýchající neuvěřitelným klidem. Prohlédnete si horní nádvoří a prostory původní konírny, která dnes slouží jako přednášková místnost savojské akademie, navštívíte zámecké sály i kapli, podíváte se na dolní nádvoří s obnoveným zámeckým rybníkem.

Ten napájí místní prameny podobně jako hradní studnu. „Je v ní voda už téměř už 800 let,“ dodává Dmitrij Eremeev. Hluboká studna pochází z nejstarších dob královského komorníka Domaslava. Odkryl ji archeologický průzkum spolu s raně gotickou hradbou o síle dva metry nebo okrouhlou hradní věží o síle zdiva dokonce čtyři metry. Nedaleko od ní se dochovalo historické podzemní vězení. „Věznice pro poddané“ píší o něm staré kroniky.

Vedení města a nemocnice přivítalo první kolínské miminko
Vedení města a nemocnice přivítalo první kolínské miminko

Veškeré technologie jsou situované do vedlejší, technické budovy, ve vlastním zámku je vše téměř jako v dobách, kdy zde pobýval třeba Karel z Lichtenštejna.

Část zámeckých prostor byla upravena pro ubytování. Vznikly útulné pokoje a apartmány, jejichž interiérový design byl navržen s ohledem na dějiny hradu ve vkusné kombinaci starožitného nábytku a moderních interiérových prvků. Ve většině pokojů je možnost přistýlky nebo dětské postýlky. Naproti zámku se nachází zámecký penzion pro 70 hostů.

Škvorecký zámek byl od roku 2001 na seznamu nejohroženějších kulturních památek České republiky. Dnes je z něj perla širokého okolí.

Na dostavbě zámku se stále pracuje, pokud jej navštívíte, kastelán vám dosavadní i plánovaný postup prací podrobně vysvětlí.

Savoia Castle vítá hosty při celé řadě koncertů, setkání (jako například vánoční), od jara do podzimu při příjemných piknicích v zámecké zahradě, konají se tam ochutnávky vín, degustace piv z minipivovarů, prostory jsou oblíbené pro soukromé oslavy a firemní akce nebo také svatby. Však také hlavní hala zámku je upravená na obřadní síň. Jen za loňský rok se na škvoreckém zámku sezdalo několik desítek párů. „Každá svatba je jiná, každá svatba má své kouzlo a dělají to především lidé. Svatby venku mají své obrovské kouzlo a patří k našim nejoblíbenějším,“ říkají majitelé.

Návštěvníci Savoia Castle si oblíbili také Noc na zámku, konají se zde svatomartinské hody, Den díkůvzdání, večerní i dopolední prohlídky, historické slavnosti, letní koktejlové večírky na střešní terase, v našich končinách prozatím nepříliš obvyklé brunche, velmi pěkný byl baletní večer, nechybí oslavy sv. Patrika, zámecký karneval nebo sv. Valentýn na zámku. Příjemné je také posezení ve vinném sklepě ze 13. století.

Historické obaly sirek
Historické obaly sirek: jsou v Kolíně pamětníci?

Kapitolou sama pro sebe je v Savoia Castle jídlo. Ovšem ne ledajaké. Hotovky typu guláše se šesti nebo řízků na stokrát přepáleném tuku na zámku rozhodně nečekejte.

Kulinářské umění se v rodině Salvatore dědí už po několik generací. Speciality připravené profesionálním týmem, který Monica Salvatore – Eremeev vede, dokonale odráží pestrou směs tradicí a kultur v rodině. Zámecká gastronomie je navíc založena na surovinách, které si majitelé pěstují ekologicky přímo v areálu zámku. A pokud nechcete gastronomické delikatesy jen ochutnávat, ale také se je naučit tvořit, k tomu slouží na zámku savojská akademie.

Nejbližší se uskuteční 28. ledna a domácí těstoviny Pasta Fresca vás naučí připravovat král domácích těstovin Daniele Govoni. Pochází z oblasti střední Itálie, Emilia- Romagna s hlavním městem Bologna, kde se zrodily takové těstoviny, jako jsou tagliatelle, tortellini, lasagne a ravioli. Magie Macarons je připravená na 24. února. Talentovaný cukrář Vlad Ryasny vás provede celým procesem přípravy vaší první, perfektní makronky. Rýži jako perlu italské kuchyně poznáte 4. března, kde vás lektor Andrea Crippa, rodák z provincie Como, člen Federace italských kuchařů a Světové asociace kuchařů naučí vařit tradiční italské risotto a další triky italských šéfkuchařů.

Na 11. března je pak připraven kurz s názvem Maso v moderní italské kuchyni. Kouzlem přípravy vás provede rodák z Vasto v provincii Chieti, Michele Lamorghese.

Kromě spousty akcí během celého roku a hromadných prohlídek lze Savoia Castle po objednání navštívit i při soukromých prohlídkách. Prohlídka je vždy přizpůsobena počtu návštěvníků, ročnímu období, počasí a hlavně zájmům hostů. Průvodci zájemce seznámí s historií zámku a okolí, uměleckých děl i nábytku, historická fakta okoření během vyprávění velkým množstvím zajímavostí spojených se zámkem. Spokojení tak zůstanou jak milovníci dějin, tak i sběratelé kuriózních příběhů. Prohlídka trvá zhruba 45 minut a je zahájena symbolickou sklenkou sektu. Po prohlídce lze vyrazit na procházku nebo uspořádat piknik na zámecké zahradě, zúčastnit se vinné či pivní degustace nebo navštívit zámecký obchod s pochoutkami, které se na zámku vlastnoručně vyrábí: víno, calvados, absint, olivový olej, balsamico a mnoho dalšího.

Ilustrační foto.
Nemocnice dostala dvě ocenění