Výbor je jedním z orgánů zajišťujících přístup k evropským dotacím v rámci regionálního operačního programu (ROP). Jeho 15 členů zvolili ze svých řad krajští zastupitelé po volbách – tedy v době, kdy středním Čechám vládla koalice ANO, STAN, ODS a Nezávislých Středočechů. Zastoupení ve výboru mají všechny policisté subjekty působící v zastupitelstvu, avšak jeho složení odpovídá původnímu rozložení sil: ANO má čtyři členy, STAN po přistoupení Milana Schweigstilla po rozpadu klubu Nezávislých Středočechů nyní pět, ODS tři a po jednom TOP 09, ČSSD a KSČM. Od října jsou však středočeské karty rozdány jinak. Politické zemětřesení vedlo k tomu, že kraji vládnou jako koaliční partneři ANO s ČSSD podporovaní KSČM. Krajská opozice tak má v rámci středočeského výboru ROP převahu hlasů 9:6.

Ke změně ve složení výboru má dojít už v pondělí – v rámci nejbližšího zasedání středočeského zastupitelstva. V jakém rozsahu bude obměna jeho členů navržena, se teprve ukáže. Je nicméně dobré pamatovat na to, že na stejném jednání budou zastupitelé schvalovat rovněž změny v radě kraje – a to v trámci vládnoucího hnutí ANO. Je třeba vyřešit odchod radní pro oblast zdravotnictví Jaroslavy Němcové, která se stala dočasnou ministryní práce a sociálních věcí v Babišově vládě – a kvůli vážným zdravotním problémům má navíc z rady odejít další člen z řad ANO.

Krajský úřad Středočeského kraje v Praze.
Činnost klubů krajského zastupitelstva mají umožnit téměř tři miliony

Zástupci současné opozice ovšem mají jasno: míní, že výbor bude muset opustit většina z nich. Že dojde k jejich „převolení“, které předpokládali už v době, kdy odmítli kývnout na návrh předložený v souvislosti s Babišovým hnízdem. Podle slov krajské tajemnice STAN Evy Šleichertové chce hejtmanka Jaroslava Pokorná Jermanová (ANO) odvolat většinu zástupců středočeské opozice ve výboru regionální rady, a to právě v reakci na nedávné rozhodnutí k Čapímu hnízdu.

Rekonstrukci výboru, který označují za klíčový, nicméně Starostové a nezávislí neodmítají. Připouštějí, že je třeba respektovat změnu koalice vládnoucí kraji, což by se mělo odrazit i ve složení výboru. „Respektujeme poměrné zastoupení ve volených orgánech kraje,“ přikývl šéf výboru středočeských zastupitelů za STAN Věslav Michalik. Přichází s nabídkou, aby STAN, ODS a TOP 09 měly ve výboru nově pouze sedm křesel proti osmi zástupcům současné koalice. „Náš návrh zní, aby jedno křeslo ztratila ODS a druhé právě Starostové,“ konstatoval. Kritici nicméně zřejmě nezapomenou přijít s otázkou, proč podobnou vyrovnanost ve složení výboru neprosadil v době, kdy on sám byl členem koalice a krajským radním. Tehdy totiž dnes již padlá koalice získala drtivou převahu 12:3.

Faktem je, že vládnoucí koalice má v zastupitelstvu dostatečnou převahu k tomu, aby dokázala prosadit jakýkoli svůj návrh. Dnes, stejně jako v minulosti, je totiž zvykem hlasovat vcelku „poslušně“ – podle politických klubů.

Ilustrační foto
V okolí metropole vzrostl počet evidovaných dopravních nehod i výše škod

Členové Výboru Regionální rady Regionu soudržnosti Střední Čechy zvolení krajským zastupitelstvem:
Ing. Jaroslava Pokorná Jermanová (ANO) – předsedkyně
PhDr. Marie Kaufmann (ANO) – 2. místopředsedkyně
Ing. Jaroslava Němcová MBA (ANO) 
Ing. Gabriel Kovács (ANO) 
Pavel Fojtík (STAN) 
Ing. Věslav Michalik, CSc. (STAN) – 1. místopředseda
MVDr. Ctirad Mikeš (STAN) 
Petr Štěpánek (STAN) 
Mgr. Milan Schweigstill (nyní STAN, předtím Nezávislí Středočeši; původně za TOP 09) 
Mgr. Jana Poláková (ODS) 
Ing. Dan Jiránek (ODS) 
Ing. Michael Pánek (ODS) 
Jan Jakob (TOP 09) 
Mgr. Karel Horčička (ČSSD) 
Pavel Hubený (KSČM)

Zdroj: www.ropstrednicechy.cz

Na jezu Městečko (říční kilometr 29,2 u Nespek na Benešovsku) budou stavební práce pokračovat až do konce roku.
Vodáci na Sázavě musí vystoupit na souš. Kvůli opravě jezů