Tradicí už je také podzimní oceňování výherců rybářské soutěže Středočeský šupináč, kteří za rekordní úlovky obdrželi celosvazové nebo krajské povolenky a poukázky na nákup rybářského vybavení.

Nechyběla ani další již zavedená akce: vyhlášení dalšího ročníku soutěže Potravinářský výrobek Středočeského kraje. Jejím posláním je podporovat propagaci malých a středních výrobců potravin ze středočeského regionu. Jak potvrzují minulé ročníky, o soutěž mají zájem – a zpravidla se přihlašují opakovaně, avšak s novými výrobky.

Ty posuzuje porota složená nejen ze zástupců vedení kraje a krajského úřadu, ale zapojují se rovněž odborníci z krajské hygienické stanice, krajské veterinární správy, krajského informačního střediska, ale i Státní zemědělské a potravinářské inspekce.

Skutečný sběratelský unikát, který získají jen ti nejrychlejší, nabízí Středočeský kraj. V rámci připomenutí významných listopadových výročí nechalo hejtmanství připravit limitovanou sérii stříbrných pamětních medailí.
Listopadová výročí slaví kraj ve stříbře už nyní v říjnu

Regionální pochoutky mohou producenti přihlašovat do konce roku – a výsledky pak budou vyhlášeny opět v Lysé nad Labem: na jarní výstavě Zemědělec 2020. Soutěží se v sedmi kategoriích: mlýnské a pekárenské výrobky; mléko a mléčné výrobky; lahůdky a cukrářské výrobky; alkoholické nápoje a víno (kromě piva); masné výrobky; med a výrobky ze včelího medu; ostatní potravinářské výrobky a pivo.

Tři produkty, které v jednotlivých kategoriích získají nejlepší hodnocení, získají právo po dva roky užívat na obalu a v souvislosti s prezentací výrobku logo soutěže. Potravinářský výrobek Středočeského kraje je také hodně vidět na stánku Středočeského kraje na jarní i podzimní výstavě Zemědělec v Lysé nad Labem. Výrobci oceněných laskomin tam svou nabídku mohou bezplatně prezentovat.

Ocenění předávaná hejtmankou Jaroslavou Pokornou Jermanovou na krajských dožínkách

* Zemědělský hospodář Středočeského kraje:
- Zemědělská a.s. Chorušice – cena hejtmanky Středočeského kraje Jaroslavy Pokorné Jermanové

- AGRO Dolní Kralovice s.r.o. – cena náměstka hejtmanky pro oblast životního prostředí a zemědělství Miloše Petery

- Zemědělská společnost Zalužany a.s. – cena ředitele odboru veterinární hygieny a ochrany veřejného zdraví Krajské veterinární správy Středočeského kraje Zdeňka Císaře

- Ing. Karel Horák, Žehuň – cena Výstaviště Lysá nad Labem

* Středočeský šupináč:
1. místo: Jiří Vais – úlovek: štika obecná o délce 101 cm a hmotnosti 8,7 kg
2. místo: Jiří Licek – úlovek: kapr obecný o délce 93 cm a hmotnosti 15 kg
3. místo: Jakub Tošovský – úlovek: okoun říční o délce 43 cm a hmotnosti 1,35 kg

Zdroj: Krajský úřad Středočeského kraje

Jaromír Bláha je uznávaný odborník na ochranu přírody, člen Hnutí DUHA a držitel ceny Josefa Vavrouška.
Jaromír Bláha: Musí se okamžitě změnit zákon o lesích a zákon o myslivosti