„Maily se začaly vracet jako nedoručitelné a přestaly fungovat i webové stránky jejich ochranářské organizace. Pouze přes textové zprávy víme, že jsou zatím v pořádku. Jen několik kilometrů od rezervace ale vede hlavní koridor postupu ruských sil na Kyjev, takže se vše může brzy změnit,“ řekl ředitel společnosti Česká krajina Dalibor Dostál.

Ochránci přírody z Ukrajiny navštívili milovickou rezervaci loni koncem listopadu. „Domluvili jsme se, že jejich rezervaci poskytneme přírůstky od všech zvířat, která chováme. Na Ukrajinu tak měli jet postupně zubři, divocí koně i zpětně šlechtění pratuři,“ přiblížil Dostál.

Konkrétně dva samci a čtyři samice zubrů měli v dubnu odjet do Přírodní rezervace Beremyčke, která se nachází severně od Kyjeva. Kvůli válce na Ukrajině musely být plány zrušeny. „Kolegům z Ukrajiny jsme nabídli pomoc v rámci našich skromných možností. Nicméně po vypuknutí války jsme s většinou z nich ztratili spojení,“ doplnil ředitel ochranářské organizace.

Ukrajinci v Semicích: mladší dětská skupina pod vedením Anny Maznikové.
Semice se rozrostly o 288 obyvatel. Do obce dorazili uprchlíci z Ukrajiny

Invaze ruských vojsk zasáhla i další plánovanou spolupráci s Ukrajinou. „V okolí bývalé jaderné elektrárny Černobyl vznikla v minulých letech rozsáhlá přírodní rezervace, jejíž součástí jsou i stáda zubrů. Nedávno se nám podařilo navázat kontakt s ukrajinskými kolegy, kteří na projektu spolupracují,“ konstatoval Miloslav Jirků z Biologického centra Akademie věd České republiky.

Takzvaná Černobylská vyloučená zóna pokrývá 2 800 kilometrů čtverečních severní Ukrajiny a představuje třetí největší přírodní rezervaci v kontinentální Evropě. Lidé z České krajiny věří, že se po skončení bojů podaří zahájené spolupráce obnovit.