Česnek je jednou z nejstarších známých plodin na světě. Vedle lidových pověstí o ochranném působení proti upírům k jeho dobré pověsti přispěly i mnohé dobré zkušenosti při léčbě a prevenci nejrůznější nemocí. Jak píše goodhousekeeping.com, česnek používali olympijští atleti ve starověkém Řecku jako jedno z prvních činidel zvyšujících výkon.

Vypijte každý den sklenici česnekové vody a nebudete věřit, co se vám stane:

| Video: Youtube

Existují také důkazy, že česnek byl v historii používán jako lék k léčbě různých onemocnění, a proto se mu dostalo mnoha přezdívek - od „ruského penicilinu“ přes „přírodní antibiotikum“ až po „rostlinnou viagru“. Dnes je česnek dostupný všude a studií o jeho zdravotních přínosech je nespočet.

S česnekem raději opatrně

V naší populaci, kde nejvíce lidí umírá na kardiovaskulární nemoci, je česnek oblíbený jako domácí lék na srdce. Posiluje srdce a krevní oběh, snižuje krevní tlak. Působí i antiskleroticky, protože reguluje hladinu tuků a cholesterolu v krvi a brání vzniku usazenin na stěnách cév.

Určitě kvůli tomu nemusíme sníst česneku celou paličku denně. Odborníci z portálu dtest.cz  upozorňují, že je při léčbě třeba postupovat opatrně, abychom náhlými a vysokými dávkami česneku nezpůsobili razantní odlupování usazenin z cévních stěn. To by totiž mohlo vést až k embolii, tedy k ucpání některé důležité cévy krevním vmetkem.

Zátěž pro trávení

„Přestože se uvádí, že česnek nemá žádné vedlejší účinky, je nutné užívat jej s mírou a v případě nemocných ledvin raději až po konzultacích s lékařem,“ doporučuje dTest.

A kolik česneku denně tedy jíst? Odborníci mluví o pěti gramech, což odpovídá jednomu průměrně velkému stroužku česneku. V něm se nachází kolem 6000 miligramů účinné látky alicinu, která prospívá našemu zdraví.

Lékař Zbyněk Mlčoch na svých stránkách  upozorňuje také na to, že u některých lidí způsobuje požívání větších dávek česneku poruchu trávení, plynatost a průjem. Někdy se také může objevit kožní vyrážka.

„Užíváním doplňků stravy s obsahem česneku, které se rozpouštějí až ve střevě, tomu lze zabránit,“ dodává lékař.

Pět zdravotních výhod česneku

Výčet zdravotních výhod česneku je dlouhý a web BBC je rozděluje do pěti základních okruhů, které si lze snadno zapamatovat a vědět, v jakých případech po česneku sáhnout.

1. Obsahuje sloučeniny s léčivými vlastnostmi

Skvělá pověst, kterou má česnek jako terapeutický prostředek, je dána jeho aktivní sloučeninou zvanou alicin. Tato sloučenina obsahující síru dodává česneku pronikavou vůni a výraznou chuť. Při kuchyňské úpravě česneku sekáním nebo drcením se stimuluje produkce alicinu. Předpokládá se však, že působení může potlačit některé jeho léčivé vlastnosti, takže je nejlepší přidat česnek až později v procesu vaření.

Doktorka v knihovně – Léčebné účinky česneku:

| Video: Youtube

2. Může snížit riziko srdečních infarktů

Mnoho výzkumů se soustředilo na potenciál česneku při snižování rizika srdečních onemocnění a na pomoc při regulaci hladiny cholesterolu v krvi. Několik studií naznačuje, že česnek způsobuje, že krevní destičky, tedy buňky podílející se na srážení krve, se pravděpodobně méně  shlukují a hromadí na stěnách tepen. To znamená, že česnek působí jako antikoagulant, a tím snižuje riziko infarktu. Česnek může také snižovat krevní tlak díky své schopnosti rozšiřovat krevní cévy, což umožňuje krvi volně proudit.

3. Může mít protirakovinné vlastnosti

Sloučeniny síry v česneku byly zkoumány pro svou schopnost potlačovat rakovinné buňky a blokovat nádory. Vědci už přinesli důkazy o ochrannému působení česneku ve vztahu k rakovině tlustého střeva, prostaty, jícnu a ledvin, ale jak web BBC upozorňuje, do studií byl zahrnut pouze malý počet respondentů. V důsledku toho zůstává protirakovinný účinek česneku nejistý a jsou zapotřebí další studie.

4. Má antimikrobiální a antifungální vlastnosti

Česnek má dlouhou historii používání jako bojovník proti virovým a bakteriálním infekcím i proti plísním. Označení „ruský penicilin“ získal díky svým antibakteriálním vlastnostem, které se připisují sloučenině alicin. Některá kožní onemocnění, jako jsou bradavice, a bodnutí hmyzem, mohou také ustupovat při aplikaci česnekového oleje nebo rozdrceného stroužku syrového česneku.

5. Může podporovat zdraví kostí

Studie na zvířatech naznačují, že česnek může minimalizovat ztrátu kostní hmoty zvýšením hladiny estrogenu u samic hlodavců. Studie u žen po menopauze zjistila podobný účinek, když účastnice konzumovaly denní dávku suchého česnekového extraktu, odpovídající dvěma gramům syrového česneku. Studie také naznačují, že konzumace česneku může poskytnout určitou úlevu od zánětlivých příznaků osteoartrózy.

Česnek je nejen bílý, ale i černý a medvědí

V kuchyni i pro podporu zdraví se dá využívat nejen bílý česnek, ale také česnek černý, případně medvědí. Výroba černého česneku, který vzniká z bílého, má své kořeny na Dálném Východě, kde byl česnek několik měsíců skladován v hliněných nádobách při slabě zvýšené teplotě kolem 50° C a při vysoké vlhkosti. Dnes se vyrábí tak, že je 60–90 dnů vystaven teplotě 60 - 77° C při přesně udržované vlhkosti. K fermentaci neboli kvašení při tomto procesu ale nedochází. Stroužky tak ztrácejí svou ostrou chuť, nikoliv však zdraví prospěšné vlastnosti.

Česnek medvědí, který hojně roste v listnatých a lužních lesích a někdy si ho lidé pletou s konvalinkami, je samostatnou odrůdou. Sbírá se brzy na jaře a je považován za životabudič, který podporuje normální funkci oběhové soustavy.

Česnekové mléko
Vyzkoušejte recept, který přinesl dtest.cz. Většina léčitelů se shoduje, že jednou z nejúčinnějších forem vnitřního podávání česneku je vývar v mléce. Tento recept využívali už u staří Tibeťané, podle kterých čistí tělo i mysl. Rozetřete najemno dva stroužky česneku. Přibližně 3 decilitry plnotučného mléka přiveďte k varu, stáhněte z plotny a rozmíchejte v něm česnek a lžičku medu. Nechte odstát asi deset minut a ještě teplý nápoj po malých doušcích vypijte.

Zajímavosti o česneku

1. Česnek je jednou z nejstarších kulturních rostlin na světě. Je to odolná trvalka patřící do čeledi Liliaceae. Spolu s česnekem sem patří také cibule, pórek, pažitka a šalotka. Všechny tyto rostliny se vyznačují štiplavým aroma a výraznou chutí.

2. Nejběžněji používanou částí česneku je cibulka. Skládá se obvykle z osmi až 20 jednotlivých stroužků ve tvaru slzy, uzavřených ve slupce podobné pergamenu.

3. Česnek neobsahuje žádný tuk. V jednom stroužku poskytuje energii asi 16 kJ, 0,3 g bílkovin, 0,7 g sacharidů, 0,2 g vlákniny a 25 mg draslíku.

4. Příznivé účinky česneku na zdraví zajišťuje více než stovka jeho složek obsahujících síru. Jedna z těchto složek – alin, se po rozžvýkání změní na alicin. Ten je zodpovědný za léčivé účinky a bohužel také za typický česnekový zápach. Tepelná úprava česneku potlačuje tvorbu alicinu, ale vyřazuje i jiné léčivé látky.

5. Nejlépe se dají léčivé účinky česneku využít při konzumaci syrových stroužků.