Online reportáž

Co je koronavirus.Zdroj: DeníkPodle vědců může za vážný zdravotní stav mladých a jinak bezproblémových lidí takzvaná „cytokinová bouře“. Autoři studie tak označili závažnou imunitní reakci, při níž tělo produkuje imunitní buňky a proteiny, které mohou zničit jiné orgány. Cytokin je druh proteinu, který hraje v imunitním systému důležitou roli.

Ani vědci se neshodnou

Jenomže další vědecká práce tvrdí pravý opak. Nejnovější výzkum od Chinese CenterOf Disease Control And Prevention, který vyšel tento týden v pondělí, o dětech jako o rizikové skupině vůbec nepíše. Naopak z něj vyplývá, že v ohrožení jsou prakticky jen starší a oslabení lidé. Pacienti pod devět let na koronavirus podle této studie neumírají.

Nový druh koronaviru nese označení SARS-CoV-2 a způsobuje chorobu COVID-19.
Lidé bombardují hygieniky dotazy. Z lékáren mizí po rouškách další zboží

Kde je tedy pravda? Nikdo neví. Tápe dokonce i samotné ministerstvo zdravotnictví, které studie sleduje.

Chybí informace

Deník proti fake newsZdroj: DENÍK„Spoustu informací o tomto viru skutečně ještě nemáme,“ přiznává hlavní hygienička Eva Gottvaldová.

Vedení resortu zdravotnictví proto na svém webu některé informace stále nechává. Včetně varování, že rizikovou skupinou mohou být v případě koronaviru i děti. „Ještě totiž nemají řádně vyvinutý imunitní systém,“ doplnila hygienička v rozhovoru pro Deník N.

Do Nemocnice Nové Město na Moravě 26. února 2020 přišla žena s podezřením na koronavirus COVID-19.
Koronavirus se u ženy ze Žďárska nepotvrdil. V Brodě na výsledky čekají

Otazníků kolem koronaviru je podle ní tolik, že se Světová zdravotnická organizace rozhodla poslat své mezinárodní experty do Číny, aby situaci sami prozkoumali. „V Itálii diskutuje tým expertů, kteří se věnují právě těmto otázkám a aspektům,“ říká hygienička.

Plíce i ledviny

Podle náměstka ministra zdravotnictví a hlavního vakcinologa Romana Prymuly situaci komplikuje i to, že se u obrovského počtu nakažených lidí neprojevují žádné klinické příznaky. Člověk nakažený koronavirem proto vůbec nemusí vědět, že chorobu v těle nosí.

Virus přitom nemusí napadat jen dýchací cesty, ale i ledviny a srdeční sval.

Ilustrační foto.
Koronavirové šílenství: Lidé skupují konzervy. Prodej stoupl sedminásobně

„Jestli je tomu tak ale jen u lidí, u kterých se projevily klinické příznaky, jako například kašel, nebo i u bezpříznakových případů, to také nevíme,“ řekl Prymula. Koronavirus se podle něj přenáší hlavně kapénkami infekcí. Člověk se ale může nakazit i prostřednictvím stolice i moči – když si například neumyje dobře ruce.

Koronavirus.Zdroj: Deník