Roušky jsou beznadějně vyprodané, hlásí prodejny zdravotnických prostředků. Nyní se přitom ukazuje, že jenom rouška na tvář stačit nemusí. Čínští zdravotníci totiž přišli se zjištěním, že se wuchanský koronavirus šíří i jinými cestami – například výkaly. Lidé se tak mohou nakazit například na toaletě nebo když si před jídlem dostatečně neumyjí ruce.

„Pětina pacientů měla skutečně v rané fázi nemoci místo horečky průjem. Začali jsme proto zkoumat, jestli se nákaza může šířit i fekálně-orální cestou. A pravděpodobně může,“ řekl čínské televizní stanici CGTN expert Zhong Nanshan.

Zdravotníci s pacientem v Číně nakaženým koronavirem.
Panika kvůli koronaviru. Šéf WHO varoval před přehnanými opatřeními

Zdravotníci podle něj doposud tento nenápadný zdroj nákazy opomíjeli. Soustředili se spíše na vzorky z dýchacích cest pacientů.

Přítomnost viru v zažívacím traktu potvrdili i američtí lékaři. Jeho stopy našli konkrétně ve fekáliích pětatřicetiletého muže, který se léčil na klinice nedaleko Seattlu.

Koktejl léků na HIV a chřipku

Objevila se ale i jedna dobrá zpráva: pacienty s koronavirem se konečně daří léčit. Podle thajského ministerstva zdravotnictví na něj zabírá koktejl léků na HIV a chřipku.

Ukazuje to alespoň případ jednasedmdesátileté pacientky, která bojovala o život v thajské metropoli Bangkok. Poté, co jí lékaři podali kombinaci antivirotik na HIV a chřipku, se ale její stav výrazně zlepšil. „Výsledek testu se po osmačtyřiceti hodinách změnil z pozitivního na negativní,“ řekl CNN její ošetřující lékař Rajavithi Kriangsak Atipornwanich.

Adam Vojtěch na letišti v Ruzyni
Česko zakáže přímé lety z Číny. Opatření začne platit od neděle

Další lék, který by mohl pomoci, nabízí společnost Gilead Sciences. Jde o přípravek Remdesivir, který byl původně vyvinutý proti ebole. Také tento medikament už lékaři u jednoho pacienta použili. Zápal plic se u něj zlepšil během pouhého jednoho dne.

Češi jsou bez nákazy

Jednotlivé státy světa už přesto omezují mezinárodní dopravu z Číny. Z evropských zemí k tomu přistoupily třeba Rusko, Itálie či Gruzie. Včera se k nim připojilo i Česko. Zákaz přímých letů mezi Čínou a Českem bude platit od příští neděle až do odvolání, oznámil premiér Andrej Babiš.

Fronta před nemocnicí ve Wu-Chanu
Koronavir si vyžádal přes 360 životů. Rusko přerušilo železniční spojení s Čínou

Do té doby by se mělo z Číny stihnout vrátit všech 105 českých občanů, kteří v Číně momentálně pobývají. Pro jejich případnou evakuaci bude podle Babiše zarezervován vládní airbus.

Z ohniska nákazy přímo v čínském Wu-chanu se vrátila také pětice Čechů, kterou do Evropy přepravilo francouzské letadlo. Podle zdravotníků mají všichni negativní testy. Přesto zůstávají i nadále v karanténě.