Někteří lékaři jsou kvůli výpadku nuceni dokonce předepisovat jiné antibiotikum. Kupříkladu širokospektrý penicilin, kterého je dostatek. „Část doktorů k tomu přistupuje jako k náhradnímu řešení,“ řekla Bezdíčková. S tím, že přesně zacílená úzkospektrá antibiotika jsou daleko vhodnější. Ta širokospektrá totiž při častém užívání nemusí už tolik zabírat.

Náprava v listopadu

Výpadek základního penicilinu, který je zaznamenán i v přehledu Státního ústavu pro kontrolu léčiv, trvá napříč regiony. „Má skutečně výpadky,“ potvrdil Deníku místopředseda Sdružení praktických lékařů ČR Václav Šmatlák.

Očkování proti pneumokoku je v České republice nepovinné
Začíná podzimní vlna očkování proti pneumokokům. Děti a senioři jej mají zdarma

Podle mluvčího distribuční společnosti Sandoz Martina Klimka je tato nemilá situace způsobena výrobními problémy. „Další dodávky očekáváme v druhé polovině letošního listopadu. Za tuto situaci se omlouváme všem pacientům a zdravotníkům, kterých se to týká,“ řekl Deníku.

Doplnil, že společnost podniká všechny kroky k tomu, aby dodávky byly obnoveny co nejdříve. „Jsme v neustálém spojení s výrobním závodem a bedlivě monitorujeme možnosti výroby,“ dodal Klimek.

Penicilinové injekce

Z kapacitních důvodů odborníci hlásí i výpadek dodávek draselné soli s penicilinem, kterou lékaři podávají pacientům s těžkou infekcí v injekcích. Situace ale není kritická, protože zdravotníci injekční roztok k dispozici zatím mají a nemělo by dojít k situaci, že se ocitnou bez něj.

Zásoby podle člena představenstva distribuční společnosti BB Pharma Vladimíra Jirouta totiž vydrží do doby, než přijdou nové dodávky. „Jejich obnovení očekáváme koncem října či počátkem listopadu,“ uvedl pro Deník.

Co nám v boji s běžnými viry může pomoci místo prášků. V anketě jsme se zeptali hned osmi lékařů.
ANKETA: Babské rady proti viróze. Čemu lékaři věří a co podle nich nefunguje

Výpadek odůvodnil náročnou výrobou. „Běží podle výrobních plánů a není technologicky možné přecházet tak rychle z jednoho léčivého přípravku na druhý. Výroba nicméně činí veškeré možné kroky, aby k obnovení dodávek došlo co nejdřív,“ dodal s tím, že je ale dostatek draselné soli s nižší gramáží penicilinu.

Další problém v řadě

Jak nedávno informoval Deník, v lékárnách od začátku září chyběl i dětský Nurofen a Ibalgin. Tedy léky s obsahem Ibuprofenu, které dětem ulevují od nejrůznějších bolestí při chřipce a jiných infekcích. Ty jsou na rozdíl od penicilinu volně prodejné.

Podle údajů SÚKL už jsou obnoveny dodávky přípravku Nurofen pro děti Active. Stále jsou též dostupné Ibuprofen Dr. Max či Nurofen Junior pomeranč. Většina dalších dětských přípravků s Ibuprofenem má být k dispozici během října.

Ospen (lék s penicilinem)
Ospen je vysoce účinné antibiotikum, které zastavuje růst mnoha různých druhů bakterií tím, že ruší tvorbu jejich buněčné stěny. Může se proto použít k léčbě mnoha různých onemocnění. Léčivou látkou je fenoxymethylpenicilin.

Zdroj: příbalový leták