Všechno začalo tím, že si dálniční policisté ze sousedního Královéhradecka všimli příliš rychle jedoucího Mercedesu po dálnici na Prahu. „Rozhodli se jej zastavit a zkontrolovat. Řidič však na výzvu k zastavení reagoval tak, že začal ujíždět,“ uvedla policejní mluvčí Petra Potočná.

Honička tedy začala. Podle dostupných informací řidič skutečně sešlápl plyn až k podlaze. Místy se měla jeho rychlost blížit 200 kilometrům za hodinu. Novou dimenzi získala stíhací jízda ve chvíli, kdy se na 50. kilometru dálnice rozhodl sjet a pokračovat v ujíždění po okresních silnicích Nymburska. „Mercedes sledovalo několik policejních vozů s hlídkami ze dvou krajů,“ poznamenala Potočná.

Klíčové pro další vývoj bylo i zapojení vrtulníku, který se nakonec ukázal jako jeden z rozhodujících faktorů. U Rašovic nedaleko Nymburka honička skončila. Mercedes sjel do pole a jeho šofér se pokusil o poslední únikový manévr, když začal utíkat. A právě v tom okamžiku pomohl světelný kužel z vrtulníku, který nejprve nasvítil opuštěný Mercedes a vzápětí řidiče nenechal daleko utéct. Muž pak skončil s pouty na rukou.

Ilustrační foto.
Velký dálniční hazard: telefonovat při jízdě bez pásů

Během několika minut bylo jasné, proč se chtěl řidič policejní kontrole vyhnout. Průšvihů se našlo hned několik. „Měl pozitivní test na pervitin, což bude ověřeno nařízenými testy krve. Další kontrolou pak bylo zjištěno, že muž měl vysloven zákaz řízení a navíc byl celostátně hledaný, jelikož nenastoupil do vězení za jiný prohřešek,“ konstatovala policejní mluvčí.

Navíc v autě byly nalezeny bedny. Jejich přesný obsah bude znám až po detailnějším prozkoumání. Podle zatím nepotvrzených informací se v bednách mohly nacházet léky určené k výrobě drog. Auto bylo na místě nejprve prohledáno, pak zapečetěno a policisté jej nechali odtáhnout. Případem se pochopitelně dále zabývají.

Zdroj: Youtube
Krajta je momentálně v Záchranné stanici na Huslíku.
Muž odklopil podlahu a uviděl živou krajtu královskou

Na dálnici D11 je to v krátké době třetí závažná událost. Řada lidí si vzpomene na tragickou nehodu, která se stala časně ráno na státní svátek 28. září. Luxusní Mercedes osmadvacetiletého Jana Kočky jel po dálnici D11 od Prahy ve směru na Hradec Králové po třetí hodině ranní. „První oznámení o nehodě přišlo ve 3.31. Tento Mercedes měl při předjíždění urazit jinému vozu zrcátko a z místa nehody ujel. Nehodu nahlásil poškozený řidič,“ řekla Potočná. Už tato první kolize naznačovala, že s řidičem za volantem Mercedesu není všechno v pořádku.

Co se však stalo vzápětí, zatím nikdo nedokáže racionálně vysvětlit. „Mercedes sjel z dálnice na exitu u Vrbové Lhoty, na místě se otočil a stejným exitem se na dálnici vrátil a ve stejném pruhu se vydal do protisměru, směrem na Prahu,“ popsala nečekané chování šoféra mluvčí.
Šílená jízda trvala téměř dva kilometry a skončila tragickou srážkou. V protisměru jedoucí vůz v plné rychlosti narazil do nákladního auta, kterým měla být po upřesnění větší skříňová dodávka.

Tu řídil shodou okolností rovněž osmadvacetiletý muž. Náraz byl tak prudký, že oba řidiče vymrštil z aut. Nikdo jiný ve vozech neseděl. „Výsledky provedené soudní pitvy u obou mužů prokázaly, že oba zemřeli na vážná poranění hlavy neslučitelná se životem, přičemž utrpěli řadu dalších zranění,“ konstatovala Potočná. Vzápětí z obou aut vyšlehly plameny, které dodávku i Mercedes kompletně zničily.

Jen o pár dnů později se stala další tragická nehoda na exitu u Bříství, kde se srazila dodávka s tahačem. „Na místě byl usmrcen sedmadvacetiletý řidič dodávky, který je cizím státním příslušníkem,“ doplnila policistka.

Tragická nehoda s následným požárem uzavřela hradeckou dálnici
Dva kilometry po dálnici v protisměru, pak tragický střet
Ilustrační foto
Dálnici D11 u Bříství uzavřela smrtelná nehoda