V pátek se policie pochlubila, že se podařilo odhalit dvě zločinecké sítě asijských výrobců pervitinu. A šlo o průmyslovou výrobu metamfetaminu, připomněla za NPC Barbora Kudláčková, že se jednalo o produkci ve velkém. Kriminalisté nicméně předpokládají, že zlikvidované drogové manufaktury pracovaly hlavně na export; mají za to, že většina produkce putovala do zahraničí.

Potvrzuje to ostatně nález z jedné z varen: podařilo se zajistit přes 22 kilogramů krystalů (což je podoba pervitinu žádaná v německy mluvících zemích – jako důkaz, že jde o čistou drogu). „Již zabalených a nadepsaných pro dodání předem dohodnutým velkoodběratelům,“ připomněla Kudláčková. S cizinou je ostatně spjatý i počátek výrobního procesu. Desítky kilogramů léčiv obsahujících pseudoefedrin byly dováženy z Polska. Pachatelé spolupracující i s jednou z tamních lékáren je ve velkém přiváželi osobními auty, přičemž měli propracovaný systém skrýší; používali třeba originální balení psích granulí.

Když spadla klec, bylo v rámci kauzy Stříbro zadrženo a obviněno 12 osob; v rámci trestního spisu Štaflík pak jde o osm lidí, uvedl ředitel NPC Jakub Frydrych. S tím, že za nepovolenou výrobu a jiné nakládání s omamnými látkami mohou být v případě uznání viny ve hře až 12leté tresty. „Zločinecké skupiny s jasně vymezenou dělbou práce jednotlivých členů tvořili téměř výhradně pachatelé původem z Vietnamu. Jednalo se z velké části o osoby s kriminální minulostí, často drogovou trestnou činností,“ upřesnil Frydrych. Pokud se zapojili našinci, bylo jejich úkolem převážně zajišťovat objekty k umístění varen.

Zdroj: Youtube

Kriminalisté v té souvislosti upozorňují, že nemovitosti využívané jako drogové laboratoře bývají znehodnoceny zamořením chemikáliemi. Platí to i pro aktuální kauzy. „Objekty jsou kontaminovány toxickými látkami a pro jejich další využití je nezbytná sanace,“ upozornil Frydrych. Totéž platí i pro několik odhalených míst s černými skládkami použitých chemikálií v severozápadních Čechách.

Na místech, kde se drogy vyráběly, policisté zajistili jak vybavení, tak produkty: vedle 22 250 g hotového metamfetaminu ještě rovné čtyři kilogramy v nedokončené fázi výroby. „Zajištěno bylo také několik kilogramů tablet s obsahem pseudoefedrinu v podobě léku Galpseud, velké množství chemických látek a finanční hotovost přesahující 2,5 milionu korun,“ připomněla Kudláčková. S upozorněním, že byť podle kriminalistů byly dopadeny kompletní organizované skupiny, vyšetřování stále pokračuje.

Tragická nehoda s následným požárem uzavřela hradeckou dálnici
Kočka měl v sobě alkohol i drogy, potvrdila policie
Středočeští celníci zaznamenávají zvýšený výskyt provozování hazardních her, a to napříč celým Středočeským krajem.
V jediném dni celníci zabavili sedm automatů