O středeční akci v blíže neupřesněné lokalitě na Berounsku, kam se sjely cizineckých policistů z Kladna, Mělníka, Nymburka i Příbrami a nechyběli ani policejní kynologové z Kladna, informovala v pondělí policistka Michaela Nováková. 


V doprovodu pracovníků inspektorátu práce se policisté zaměřili na rozlehlou satelitní lokalitu, kde se masivně staví rodinné i bytové domy. Podle Novákové nejprve jedna z hlídek vyhlédla staveniště, kde nelegální zaměstnance bylo možno očekávat, a následně na místo „najeli“ další policisté. 

Ilustrační foto.
Dopravu v centru Berouna komplikuje havárie vodovodní přípojky


Tomu, že prvotní tip byl správnou adresou, napovídalo už počínání kontrolovaných. „Mnozí nejprve nechtěli spolupracovat; jedna osoba se dokonce snažila utéct do přilehlého lesa,“ připomněla policistka. S dodatkem, že během chvilky bylo po útěku, když záležitost vyřídili psovod a jeho svěřenec. „Po tomto incidentu se další cizinci nechali dobrovolně zkontrolovat – a vrátili se i ti, kteří měli útěk očividně v plánu,“ přiblížila Nováková okolnosti.

Ilustrační foto
Pro komunální politiky je výsledek voleb velkým překvapením


Pak už mohlo dojít na prověřování a počítání. Zkontrolováno bylo 35 osob – a v případě 26 z nich to skončilo jasným konstatováním: došlo k porušení zákona o pobytu cizinců na území České republiky. Policisté s nimi zahájili správní řízení ve věci správního vyhoštění z důvodu práce bez pracovního povolení.