Od soboty, kdy kriminalisté zasahovali i přímo v budově vrchního soudu stojícího hned u pankrácké věznice a informace o policejní akci se dostaly na veřejnost, je zřejmé, že záležitost má souvislost s druhou větví kauzy korupčních manipulací se zakázkami Středočeského kraje, spojovaných především se jménem exhejtmana Davida Ratha.

V té k nepravomocně odsouzeným patří také stavební společnost Metrostav a její manažeři. A právě o peníze od Metrostavu – o 50 milionů korun za to, že problémy budou smáznuty – údajně mělo jít Sovákovi a jeho známému. Ve středu se na tom shodly třeba zpravodajské servery SeznamZprávy a iRozhlas, vycházející z textu policejního obvinění.

Ilustrační foto
Ženy z Mělnicka kdosi svedl na scestí. Údajný britský lékař

Sám Sovák v pondělí, kdy soud rozhodoval o jeho vzetí do vazby, účast na korupčním jednání odmítl. Vyjádřit se k novým skutečnostem obhájci obou stíhaných mužů odmítli.

Odvolání k zaplacenému soudci?

Zatímco v rámci první větve „Rathovy“ kauzy padly pravomocné tresty a hlavní aktéři včetně bývalého hejtmana jsou nyní za mřížemi, v druhé větvi vynesl středočeský krajský soud nepravomocný verdikt v lednu – a nyní se čeká na jednání odvolacího senátu. Odvolání bude vyřizovat právě Vrchní soud v Praze, přičemž na policejním odposlechu Sovák naznačil, že se dá zařídit, aby se na rozhodování v této věci podílel i on. A měl by tak příležitost ovlivnit rozhodnutí, za něž si nechá pod rukou zaplatit.

Soudci si však sami případy vybírat nemohou: spisy se jednotlivým senátům přidělují na základě předem daného rozvrhu práce a v jeho rámci pak v závislosti na tom, kdy k soudu dorazí – nicméně Sovák se vyjádřil poměrně jasně: šlo by zaonačit, aby on byl volný právě v době, kdy přijde doba přidělování „Rathovy“ kauzy.

V té souvislosti může mít logiku i načasování policejního zásahu na vrchním soudu: právě na období, na něž předsedkyně prvoinstančního trestního senátu krajského soudu Iva Říhová ohlásila, že spisový materiál po založení písemných doplnění odvolání, původně vyslovených ústně, bude převezen k soudu druhé instance: odvolacímu.

Padesát milionů za vstřícnost

Právě od Sováka a jeho známého Milana B. měla k Metrostavu směřovat nabídka, že cenou za přinejmenším částečné očištění firmy (a zejména zmírnění zákazu ucházet se o veřejné zakázky, vysloveného v lednu soudkyní Říhovou) v rámci jednání odvolacího senátu je sto milionů korun. Což se později snížilo na polovinu. Objevily se i úvahy o možnosti nechat si postavit dům, avšak v tomto případě zůstalo jen u řečí.

Obviněný jednasedmdesátiletý senior Jaromír Balda ve středu 9. ledna 2019 u Krajského soudu v Praze.
Soud propustil důchodce teroristu. Ten si odseděl z trestu necelé tři roky

Milan B. zřejmě mohl být iniciátorem akce, na niž soudce kývl a aktivně se zapojil do plánování – alespoň soudě podle vyjádření obou mužů zachycených v rámci odposlechů. Z textu obvinění plyne, že Metrostav korupční nabídku nahlásil a nadále spolupracoval s policií. Pak se rozjela utajovaná akce Národní centrály proti organizovanému zločinu, založená především na pořízení masivních odposlechů a jejich analýzách.

Zapojen do usvědčení hlavních aktérů měl být i člověk, kterého oba muži organizující padesátimilionový plán považovali za prostředníka. Právě od něj (jde o bývalého policistu, který však sám byl i opakovaně odsouzen za vydírání a nátlak) převzal Milan B. částku 1,5 milionu korun, považovanou za první splátku úplatku. Šlo ale o policejní akci, kterou kriminalisté monitorovali.