V řadě domácností tak kotle na dřevo slouží jako hlavní zdroj tepla a nahrazují v mnoha případech stále dražší plynové, elektrické nebo jiné vytápění. A to i přesto, že rok od roku cena palivového dřeva mírně stoupá. 
Za tvrdé palivové bukové a dubové dřevo volně sypané zaplatí spotřebitelé v letošním roce 1100 až 1200 korun za prostorový metr.

Pro mnohé lidi je to dost peněz, a tak si palivové dříví  raději ukradnou.  V tomto týdnu zmizelo už z několika lokalit berounského regionu. Z katastru obce Kublov zmizelo palivové dříví, jednalo se o olši, za deset tisíc korun. Jeden prostorový metr olše stojí kolem 800 korun.

„Po pachateli, který palivové dřevo z lokality U Jestřába odcizil, pátráme. Olše ležela složená u lesní cesty a zmizela v přesně nezjištěné době z 18. na 19. září," uvedla ke krádeži palivového dřeva mluvčí berounské policie Lenka Uriánková.

Ve stejné době odcizil neznámý pachatel také několik prostorových metrů palivového dříví v katastru obce Březová. V lokalitě zvané Andreska leželo u lesní cesty nařezané dubové dřevo. Zloděj si ho odvezl téměř za 12 tisíc korun.

Velký problém se zloději mají i lidé, kteří si palivové dříví pořizují prostřednictvím samovýroby. „Letos mi dřevo zmizelo  dvakrát. Než jsem ho stačil všechno odvézt, tak byl někdo rychlejší. Kdybych toho zloděje chytil, nedopadl by dobře,"  uvedl Karel Sokola z Broum.