Pachatelé jim tyto věci odcizí během chvíle. Stačí i když majitel na ně nedává pozor při nakládání nakoupeného zboží do automobilu. „Lidé si peněženku nebo kabelku při nakládání nákupu do vozidla často odkládají mimo zavazadlový prostor. Zloději na jejich odcizení stačí jen chvilka nepozornosti. Stejné to je i v obchodním domě. Stačí, když ženu při nákupu zaujme zboží a přestane si všímat kabelky odložené v nákupním vozíku,“ vysvětlila Marcela Pučelíková.

O tašku s peněženkou a doklady přišla při nákupu před pár dny také Ivana Kaisrová. Kabelka, která byla větších rozměrů ji neustále padala z ramene, tak si ji odložila do vozíku. „Vůbec nevím, jak se to stalo, ale najednou byla pryč. Přitom jsem ji měla stále na očích,“ postěžovala si poškozená žena. „Měla jsem tam všechny doklady, mobilní telefon, klíče od vozidla i bytu. No prostě neskutečná pohroma. Nejde ani popsat, jak mi bylo,“ konstatovala okradená.

Uživatelská fotogalerie: fotografie, které nám posíláte vy. Zaslal: Martin Hron. Místo: Karlštejn. Komentář: Hrad Karlštejn.
Hrady a zámky v okolí: knížecí Velikonoce i benefice pro medvědy

Na parkovišti před obchodním domem Lidl v Berouně přišla jedna ze zákaznic o kabelku s podobným obsahem ve chvíli, kdy nakoupené zboží ukládala do zavazadlového prostoru. Zloděj využil toho, že měla vozidlo odemčené a kabelku si odložila na sedadlo spolujezdce. Zloděj jí způsobil škodu za deset tisíc korun.

Podle policie by lidí měli mít své osobní věci vždy pod kontrolou a nenechávat je bez dozoru ani na malý okamžik. „V případě, že je někdo okrade, by se měli vždy obrátit na policii a okamžitě zablokovat své platební karty,“ uvedla policejní mluvčí.

Rychlým oznámením krádeže osobních dokumentů a platebních karet, lidé mohou předejít jejich následnému zneužití. Pokud by pachatel tyto doklady zneužil, majitel bude mít prokazatelný doklad, že on s nimi již nedisponoval. To platí i v případě, kdy lidé své osobní doklady ztratí. Ztráta dokladů se však oznamuje na příslušném městském úřadě dle trvalého bydliště jejich majitele. Pokud však dojde ke ztrátě dokladů o víkendu nebo v době, kdy to nelze oznámit na městském úřadě, může dotyčný člověk ztrátu oznámit na policejní služebně. Krádež osobních dokladů oznamuje majitel vždy na policii.

Za spáchání trestného činu krádež hrozí pachateli trest odnětí svobody až na dva roky, stejný trest hrozí pachateli i za trestný čin neoprávněné držení platební karty. Za spáchání přestupku proti majetku lze uložit pokutu do patnácti tisíc korun. Trestného činu se pachatel dopustí v případě, když způsobená škoda překročí částku pět tisíc korun nebo současně odcizí i platební kartu či věc, kterou má poškozený při sobě.

- Mezi nejčastější způsoby okradení mužů patří odcizení peněženky z kapsy kalhot či bundy. V případě uložení peněženky v oděvech je nejvhodnější varianta mít ji ve vnitřní kapse bundy.

- Krádeže se nevyhýbají ani studentům a dětem. Ty zlodějům krádeže usnadňují. Své peněženky si ukládají do batohů na zádech. Odcizit peněženku u batohu je pro pachatele hračkou. Poškozený vůbec nepostřehne, že mu jej zloděj prohledává. Majitel batohu jeho rozepnutí vůbec nezaregistruje.

Ilustrační foto
KRÁTCE: Radní podpořili hasiče i restauraci