V Berouně policisté zaznamenali krátce po sobě hned dva případy. Poprvé si zatím neznámý pachatel přilepšil v jednom z nákupních center, které navštívil 7. srpna krátce po poledni. Jediné balení toaletního papíru platil dvoutisícovkou – a pak začalo divadlo. „Po vrácení peněz prodavačku požádal o směnu peněz, a to hned třikrát po sobě. Postupně měnil větší bankovky za menší a naopak,“ uvedla Pučelíková. Když dotyčný odešel, pokladní zjistila, že jí chybí 12 tisíc korun.

Podobné to bylo o dva dny později u přepážky v plaveckém areálu. Tam příchozí požádal pokladní o rozměnění bankovky – a následoval podobný šustivý taneček jako v prvním případě. Tentokrát se škodou vyčíslenou na tři tisíce.

Policisté rozdávali retroreflexní kšandy motorkářům.
Kontroly motorkářů odhalily jediný problém s řidičákem

Policejní detektivové jsou přesvědčeni, že oba případy mají hodně společného, byť v souvislosti s nimi pátrají po dvou různých mužích. Napovídá tomu kamerový záznam z prodejny. „Z toho je zřejmé, že muž nepřišel „škodit“ sám, ale s komplicem, který mu takzvaně kryl záda,“ připomněla Pučelíková. Předpokládaný kumpán podle jejích slov přišel do obchodního centra společně s podezřelým – a do fronty u pokladny se postavil hned za něj. „Předstírá nákup dětských plen, které má položeny na pokladním pásu. Po samotné směně nechává zboží na pokladně bez zaplacení a z prodejny mizí spolu s prvním mužem,“ shrnula Pučelíková, co prozrazují záběry kamer.

Po stejné dvojici pátrají také policisté z Ústí nad Labem. Tam se dotyční měli objevit v době mezi oběma berounskými skutky: 8. srpna. Navštívili pobočku peněžního ústavu v nákupním centru a každý se postavil k jedné přepážce. Zatímco stejný podezřelý jako v blízkosti soutoku Berounky s Litavkou si i v blízkosti Labe nechal měnit peníze, což mu vyneslo tři tisíce navíc, druhý, vypadající jako společník z Berouna, svými dotazy zaměstnával pracovnici u druhé přepážky. Policejní detektivové jsou přesvědčeni, že nešlo o náhodu, ale o snahu krýt záda hlavnímu pachateli.

Protože více než měsíc trvající pátrání zatím k nalezení hledaných mužů nevedlo, policisté zveřejnili kamerové záběry a žádají veřejnost o pomoc. Současně pátrají po případných dalších obětech obdobných triků se směnou peněz.

Ilustrační foto.
Záchytka v Kolíně skončí. V kraji zůstanou jen dvě