„Akce nazvaná Bazary je zaměřena na kontrolu vykoupeného zboží v bazarech s cílem zjistit, zda se nejedná o věci pocházející z trestné činnosti. Policisté aktuálně reagují na nápad trestné činnosti v našem regionu," poznamenala k provedené kontrole v bazarech mluvčí berounské policie Marcela Pučelíková.
Jak dále uvedla, tyto kontroly se budou pravidelně opakovat po celý letošní rok. Nyní byla akce zaměřena především na kontrolu jízdních kol, k jejichž krádežím v poslední době dochází v berounském okrese častěji.

„V bazarech jsme ale nekontrolovali jen kola, ale i další zboží jako jsou autorádia, navigace, pracovní nářadí a podobně," upozornila Marcela Pučelíková.
Pracovní nářadí patří v hledáčku zlodějů také k oblíbenému sortimentu.

Policie do kontrolní akce nasadila uniformované policisty i kriminalisty, kteří během dne prošli celkem deset bazarů. Ve všech byly vykoupené věci v pořádku. Policisté zjistili, že nepocházejí z trestné činnosti.
„Majitelé bazarů si ve většině případů dávají pozor, aby nevykoupili kradenou věc. Ne vždy se jim však podaří zjistit, že se o odcizenou věc jedná," podotkla Marcela Pučelíková.

Pokud policisté v bazaru odcizenou věc najdou, zajistí ji a nakonec vrátí majiteli. V minulosti při jedné takovéto akci v jednom berounském bazaru zajistili odcizená jízdní kola, která pocházela z Českých Budějovic.

„Bydlím v paneláku a do společné kočárkárny už naše kola nedávám. Několikrát ji už někdo vykradl a samozřejmě z ní zmizela kola. Tak si je s manželkou raději vozíme domů a necháváme si je v patře," svěřil se Pavel Trojníček z Berouna

Odcizené zboží ve většině případů končí v bazarech jiných okresů. Prostě jinde, než kde bylo odcizeno, a to proto aby měli majitelé bazarů obtížnější identifikaci.
„Jestliže však policisté zjistí, že majitel bazaru vykoupil zboží, o kterém věděl nebo mohl vědět, že pochází z trestné činnosti, dopouští se sám trestného činu podílnictví, za který může v případě odsouzení strávit za mřížemi až čtyři roky svého života," upozornila policejní mluvčí.

Policisté radí občanům, aby si od svých věcí větší hodnoty uschovali nebo opsali identifikační znaky (výrobní čísla) a v případě, že jim je někdo odcizí, tato čísla poskytli policii.

Identifikační znaky potom policie vkládá do své evidence a v případě, že odcizené věci někde vypátrá, může podle nich snadno dohledat jejich majitele.

„Je to hrozné, jak se v současné době krade. V naší ulici dochází k trestné činnosti opakovaně. Nechápu, co to je za lidi. Dostat se mi do rukou, já bych s nimi zatočil, to by viděli," poznamenal k vloupáním nazlobeně Martin Klika z Králova Dvora.