„Víme, že jelen byl střelen na krk, kule prošla měkkým vazivem, a tím pádem se ji nepovedlo najít. V opačném případě by to policii velmi usnadnilo vyšetřování. Střelec navíc zvíře trefil zepředu, což se obvykle nedělá. Způsob této střelby trochu prozrazuje projev pytláctví, protože si střelci takto nechtějí zbytečně rozbít zvěřinu. I proto, aby zvěř tolik nebarvila,“ vysvětlil Milan Kynčl, místopředseda mysliveckého spolku Chyňava.

Zvíře bylo pravděpodobně trefeno v polích u Chyňavy, po pravé straně směrem do Hýskova. „Jelen byl sice nalezen ve vedlejším revíru ve vojenském lese, ale při dohledávání stopy vycházelo místo střelby někam mezi Hýskov a Chyňavu. Prošel lesem a skončil v údolí pod chyňavskými kasárnami,“ uvedl o strastiplné cestě jelena myslivec.

Science Café v Berouně - vědec Tomáš Petrásek
Science Café představilo Alzheimerovu nemoc, lednovým tématem je čas

Objevily se také spekulace, že bylo zvíře střeleno před delší dobou, až o několik dní dříve, neboť měla být rána už zanícena. Tuto informaci ale vyloučil zdroj Berounského deníku, který potvrdil, že rána byla stará nejvýš 12 hodin.

Podle zkušeností myslivců má vysoká zvěř obecně velkou výdrž a dokáže po trefě ujít ještě kus cesty, než padne. Tak to zřejmě bylo i v tomto případě, kdy měl jelen po nešťastné trefě do krku zdolat odhadem až jeden kilometr.

Berounští kriminalisté zahájili vyšetřování pro podezření ze spáchání trestného činu pytláctví. „Činu se dopustil dosud nezjištěný pachatel v době od večerní osmé hodiny 25. prosince do odpolední půl druhé 26. prosince. Strašlivé na případu je, že jelen měl ujít v lesním porostu v katastru obce Chyňava značnou vzdálenost, posléze zranění podlehl,“ uvedla policejní mluvčí Michaela Richterová.

Meteostanice a senzory kvality ovzduší Agdata City.
Žáci v Praze 4 zkoumají ovzduší, školy nainstalovaly senzory polétavého prachu

Výstavní kus byl ceněn na vysokou částku. „Jelen byl starý přibližně sedm až osm let a šlo o trofejní kus, předběžná škoda byla odhadnuta na více než sto tisíc korun,“ doplnila Richterová s tím, že za výše uvedený trestný čin hrozí pachateli v případě dopadení a odsouzení trest odnětí svobody až na dva roky.