Včera pak policie v případu obvinila tři lidi kvůli neoprávněnému nakládání se zvířaty. Zda byl mezi obviněnými i Berousek, českolipská žalobkyně Jitka Bojanová neuvedla. České televizi ale řekla, že obviněným hrozí až pět let vězení.

Nicméně mnohým – včetně bášťské starostky Ivy Cucové – se nechce věřit, že by Berousek byl schopen činů, ze kterých je podezříván. Vždyť lásku ke zvířatům projevoval už jako malý, když jezdil s otcovou kočovnou zoo.

Berouskův zoopark v minulosti plánovaně kontrolovali i veterináři, přičemž žádná pochybení neobjevili. „Při uvedených dvou kontrolách nebyly shledány z pohledu veterinárního dozoru žádné závady. Ani dříve KVS nezaznamenala s tímto chovem žádné problémy,“ řekl Petr Majer ze Státní veterinární správy.

Ludvík Berousek ze známé cirkusové rodiny je vyšetřován kvůli nelegálnímu zabíjení tygrů.
Celníci vyšetřují Berouska i Vietnamce z tržnice SAPA. Zabíjeli tygry na maso

I když Berousek nikdy cirkus neměl ani neprovozoval, rodinná tradice ho přitahovala. Rukama mu prošly stovky šelem. „Nemám místo na těle, kde by se mi nějaké zvíře nepodepsalo,“ říkal.

Jeho lvy mu kdysi křtila zpěvačka Lucie Bílá, od roku 2008 vystupují v muzikálu Carmen. Berouskův velbloud si zahrál v pohádce Lotrando a Zubejda. Právě zakázky od filmařů či reklamních režisérů tvoří podstatnou část jeho podnikání.

Mrtvý je cennější

Rodinnou firmu pomalu dědí děti. Zoopark v Doksech od roku 2015 provozuje syn Robert, Ludvík mladší má na starost nedávno otevřený areál pod Karlštejnem.

Zadržení muže, který přepadl sázkovou kancelář.
Pro lupiče ze sázkové kanceláře si došla policie. Už měl být ve vězení

Rodina Berousků s novináři nekomunikuje. Podezřelý Ludvík má nedostupný mobil. Nejspíš se celý život pohyboval v „legislativních ohradách“. Když chtěl zažádat o provozování veřejné zoo, na úřadech mu řekli, že musí mít středoškolské nebo vysokoškolské vzdělání a praxi v oboru.

„Dosud jsem si vystačil se šesti třídami základní školy. Hned jsem byl znechucený. Tak jsem se dal na odchov mláďat a na účinkování zvířat ve filmech a reklamách,“ tvrdil.

Do pondělní akce byly zapojeny i Státní veterinární správa a Česká inspekce životního prostředí, která kontroluje nelegální obchod se zvířaty. Třeba loni zabavili inspektoři 347 zvířat či živočichů a dalších více než 1200 výrobků z nich.

Soud s pěti zadrženými nizozemskými výtržníky, kteří napadli číšníka v centru Prahy.
Případ brutálně zbitého číšníka má mordparta. Nizozemcům hrozí pět a více let

Na odbyt jdou zejména produkty čínské medicíny – například prášek z tygřích kostí se používá na léčení pohybového aparátu, penis tygra slouží jako afrodiziakum. Deriváty používají třeba šamani. Podle odborníků má proto někdy mrtvé tělo vyšší cenu než živé zvíře.

Jestli Berousek s Vietnamci skutečně obchodoval, zřejmě kromě zákona porušil také Úmluvu o mezinárodním obchodu s ohroženými druhy volně žijících živočichů a rostlin, známou jako CITES. A podle všeho ani v Česku není černý trh se lvy, tygry a dalšími živočichy ničím výjimečným.