Dopravně preventivní akci Zámek 2 policisté naplánovali od odpoledne až do noci. V 16 hodin hlídky obsadily významné výjezdy z města a spustily kontrolu řidičů. „Opatření bylo zaměřeno zejména na kontrolu dodržování zákazu požívání alkoholických nápojů a jiných návykových látek, na dodržování ustanovení zákona o provozu na pozemních komunikacích, na pátrání po hledaných osobách a odcizených věcech,“ připomněla policistka Markéta Johnová.

Odhaleny byly téměř čtyři desítky rozmanitých pochybení, připomněla s tím, že některé delikty vyřešila pokuta uložená na místě, zatímco na jiné dojde až v rámci správního řízení. Jedna řidička dokonce půjde před soud. Porušila totiž zákaz řízení, což se posuzuje jako trestný čin maření výkonu úředního rozhodnutí.

„Nejčastějším prohřeškem v dopravě byl špatný technický stav vozu, několik řidičů a spolujezdců nepoužilo při jízdě bezpečnostní pásy. Rovněž se našli řidiči, kteří neměli v pořádku povinnou výbavu nebo nepředložili všechny doklady,“ upřesnila Johnová. Pod vlivem alkoholu policisté načapali jednoho šoféra. Řešili ale také desítku případů špatného parkování – a mimo to odhalili tři držitele drog.

Pašované cigarety zadrželi celníci.
Za kuřivo, které bude zlikvidováno, má cizinec zaplatit statisíce

Večer se hlídky přesunuly z ulic pod střechu; vyrazily na diskotéku v Liblicích. Tam se zaměřily na hledání mladistvých pod vlivem alkoholu – a v tomto případě bylo možno konstatovat: vše v pořádku. Takové zjištění by bylo příznivou tečkou za rušným dnem – období klidu však nenastalo.

Hodinu před půlnocí přišlo hlášení o vloupání do rodinného domu v lokalitě Mlazice. „Všechny hlídky byly okamžitě v pohotovosti. Tři pachatelé, kteří byli vyrušeni osobou spící v domě, se na místě po příjezdu jedné z hlídek již nenacházeli. Okamžitě dle popisu mužů a jejich vozidla začala pátrací akce,“ přiblížila Johnová vývoj událostí.

Trvalo jen pár minut, než policisté kousek od místa činu ujíždějící auto zastavili. Tři muži ve věku 44, 41 a 34 let, na jejichž hlavy se sesypalo hned několik paragrafů hovořících o porušování domovní svobody, poškození cizí věci a krádeži ve spolupachatelství, putovali do vazební věznice v Litoměřicích.

Ilustrační snímek
Policejní zátah na mládež přinesl velkou nulu