Policisté, kteří v pondělí 14. ledna vpodvečer a v noci zadrželi na různých místech Mělnicka dva podezřelé ve věku 32 a 26 let, prozatím nechtějí říci, zda se to oni sami při výsleších dozvěděli. Vedoucí oddělení obecné kriminality středočeského policejního ředitelství Aleš Pavlík nechce komentovat ani to, zda stíhaní muži při výsleších spolupracují a vypovídají. Tím méně pak, zda se ke skutkům, které jsou jim kladeny za vinu, přiznávají.

Netají však sumu, kvůli níž jeden z pachatelů hned po vstupu do provozovny vystřelil na ženu, která se maskovaným vetřelcům rozhodně nesnažila světa na odpor (naopak se měla snahu schovat) a způsobil jí smrtelné zranění. Šlo o třináctitisícovou kořist. Pouhých třináct tisíc korun: zhruba deset tisíc bylo v zásuvce pokladny, kterou si lupiči odnesli, a tří tisíc dosahuje hodnota cigaret, které pobrali před útěkem z místa činu.

Stovky tipů od občanů

V souvislosti s dopadením podezřelých se s velkým poděkováním obrací na veřejnost náměstek krajského ředitele pro kriminální policii Jan Krejčí. Na videozáznamy z místa činu zveřejněné v médiích reagovali všímaví lidé přímo masově. Podnětů přišlo přes tři sta z celé republiky. Lidé reagovali především na oblečení pachatelů, na ne zrovna běžně rozšířený typ batohu, a především na způsob pohybu jednoho z nich.

Napadlo to snad každého, kdo záběry z místa smrtící střelby viděl: tak trochu taneční chůzí se snaží maskovat své přirozené pohyby, podle nichž by ho někdo z jeho okolí mohl poznat. Nebo se prostě dobře hýbat nemůže? Vedle užitečných poznatků dostávali policisté i podněty, u nichž bylo patrné, že asi moc nepomohou: ta osoba provozuje zvláštní arabský tanec, jde o člověka, který večer hrál v televizním seriálu… Nebo rovnou přicházela sdělení, která na první pohled působila dojmem výlevů psychicky narušených jedinců.

Ze stovek oznámení kriminalisté nakonec vytřídili desetinu, jejichž prověřováním se zabývali hlouběji, připomněl Pavlík. K tomu přidali výsledky vlastního šetření v kriminálním prostředí, poznatky od kolegů z jiných krajů i celorepublikových útvarů, vyhodnocení zajištěných důkazů i výslechů svědků.

Koncem minulého týdne začalo podezření dostávat konkrétnější obrysy – a v pondělí ve čtyři hodiny odpoledne měli jasno: mohou jít najisto. „Na 110 procent,“ připomněl Pavlík, že členové jeho týmu nepochybují, že dopadli ty správné muže. Dotyční ostatně patřili do širší skupiny lidí známých z předchozího páchání trestné činnosti, na něž se zaměřovali už v rámci prvotního prověřování; aktuálně však již panuje jistota. Stodesetiprocentní.

Zasahovala i zásahovka

V 18.10 hodin přišlo první zatýkání v Kralupech nad Vltavou. Šestadvacetiletý muž zadržený ve svém bydlišti byl obviněn „pouze“ z loupeže, za kterou v případě uznání viny hrozí u soudu trest odnětí svobody od dvou do deseti let. Pro údajného střelce si pak kriminalisté o čtyři hodiny později, po desáté večer, dojeli do obce Vojkovice už v doprovodu zásahové jednotky. Nebylo totiž jisté, zda je podezřelý ozbrojen.

V pronajatém bytě v domě budovaném v rekreační oblasti u někdejší pískovny nebyl dotyčný sám. Při zásahu se však nikomu nic nestalo. Dvaatřicetiletý muž vyslechl obvinění z vraždy spáchané v úmyslu získat majetkový prospěch. V tomto případě stanoví trestní zákoník rozpětí 15 – 20 let pobytu ve vězení; možné je však uložit i výjimečný trest. Pro oba obviněné navrhuje státní zástupce vazbu, o jejímž uvalení bude ve čtvrtek rozhodovat Okresní soud v Mělníku.

Vyšetřování stále pokračuje výslechy svědků i domovními prohlídkami, konstatoval Pavlík. Deníku řekl, že nicméně není pravděpodobné, že by v souvislosti s přímou účastí na loupežné vraždě měl být obviněn ještě někdo další. Poněkud jiné to může být v případě takových skutků, jako jsou podílnictví nebo neoznámení trestného činu; tyhle souvislosti se teprve budou prověřovat.

Pachatele zřejmě 'roztančily' drogy

* Kolik kriminalistů na případu pracovalo?
- Zpočátku šlo o tři desítky detektivů krajského policejního ředitelství, s nimiž spolupracovali kolegové z oddělení kriminalistické techniky a expertiz, experti Kriminalistického ústavu v Praze i policisté z mělnického územního odboru. Dohromady se jednalo asi o půl stovky policistů. Později, když se ztenčil objem prověřovaných skutečností, byl počet nižší.

* Co kriminalisty přivedlo na stopu podezřelých?
- Mediální dohady, že pomohlo udání, či se k policistům doneslo, jak se jeden z pachatelů v opilosti pochlubil v hospodě, nechtějí kriminalisté komentovat. Šéf týmu Aleš Pavlík uvedl, že klíčem k případu byly kamerové záznamy, díky kvalitní technice pořízené ve špičkové kvalitě. Podněty od občanů – včetně vyjádření k neobvyklému batohu, na který policie ve svých pátracích relacích obzvlášť upozorňovala – představovaly velkou pomoc. Mozaiku doplnily poznatky z kriminálního prostředí, výsledky vlastního šetření policie, stejně jako vyhodnocení důkazů a výpovědí svědků.

* Jsou podezřelí muži policii známi již z dřívějška?
- Policisté se s nimi setkali už v minulosti v rámci prošetřování skutků spáchaných v mělnickém regionu. Nejednalo se však o trestnou činnost násilného charakteru. Konkrétnější být kriminalisté zatím nechtějí, aby neohrozili další vyšetřování. Potvrzují však, že v kriminálním prostředí na Mělnicku jde o známé postavy.

* Jakou zbraní pachatel vraždil?
- Šlo o pistoli drženou nelegálně. Bližší podrobnosti policie uvést nechce. Ani o tom, kde se vzala, ani jak skončila. Zatím tedy nekomentuje, zda byla zbraň nalezena.

* Šli pachatelé pouze loupit, nebo byl jeden z nich od počátku rozhodnut vraždit?
- Hodně napovídá kamerový záznam, podle kterého vystřelil na čerpadlářku, jež se mu nestavěla na odpor (a naopak se před ním snažila ukrýt za prodejním pultem). Také obvinění z vraždy se zdá naznačovat, že orgány činné v trestním řízení nemají pochyby: do provozovny už zřejmě přišel s jasným úmyslem.

* Byla zvláštní „taneční“ chůze snahou zmást lidi, kteří by pro prohlížení kamerových záběrů mohli poznat typické pohyby jednoho z pachatelů?
- S touto variantou kriminalisté pracovali; spíše se však zdá, že úmysl něco předstírat dotyčný neměl. Kloní se k tomu, že se zřejmě mohlo jednat o důsledek vlivu omamných látek. Prověřovali ale i to, zda by se mohlo jednat třeba o člověka, který má problém s kyčlemi.

* Jaký bude další postup v řešení kauzy?
- Ve čtvrtek bude Okresní soud v Mělníku rozhodovat o návrhu na vzetí obou obviněných do vazby. Nadále pokračuje práce kriminalistů. Ti se jednak snaží zjistit, zda zadržené muže nelze spojit i s jinými případy loupeží (prozatím tomu nic nenasvědčuje), jednak mapují jejich vazby na další osoby.

Vedoucí oddělení obecné kriminality krajského ředitelství Policie ČR Aleš Pavlík na tiskové konferenci.
Pumpařku vrah zastřelil kvůli třináctitisícové kořisti