O policejním obvinění osmi lidí v úterý informoval web Seznam Zprávy. Dlouholetý kritik práce krajských silničářů Michael Pánek (ODS) má však jasno: v prověřování musí pokračovat i kraj.

Mluvčí NCOZ Jaroslav Ibehej obvinění související se zakázkami krajských silničářů potvrdil – neupřesnil ale, jakých akcí se týká ani kterých lidí; blíže se nevyjádřil ani k výši vyčíslené škody. „Mezi obviněnými figuruje i tehdejší čelný představitel této příspěvkové organizace,“ uvedl pouze. Nikoho nejmenoval, nicméně se spekuluje o tom, že by se mohlo jednat o bývalého ředitele Zdeňka Dvořáka. Toho před týdnem vystříhal někdejší šéf silničářů v Karlovarském kraji Jan Lichtneger – nicméně už v prosinci o Dvořákově odvolání rozhodli krajští radní. Jeho výměnu dokonce nyní vládnoucí koalice hned po říjnových krajských volbách zakotvila do programového prohlášení nové rady kraje. Zjistit, zda Dvořák figuruje mezi obviněnými, se však nepodařilo.

Kritika trvá už celé roky

Hospodaření krajské správy silnic a její zakázky se v minulých letech stávaly terčem ostrých sporů mezi středočeskými politiky. Již na počátku minulého volebního období, kdy „jeho“ ODS byla ještě součástí tehdy vládnoucí koalice, vystoupil s ostrou kritikou činnosti organizace tehdejší předseda finančního výboru krajského zastupitelstva Michael Pánek; v té době se ohlížel především do předchozího volebního období; za vlády ČSSD a KSČM. Důsledně Pánek pokračoval i po koaličním zemětřesení, kdy občanští demokraté putovali do opozice a krajské vlády se chopila koalice ANO a ČSSD s podporou KSČM. A zaměřoval se i na aktuální zakázky.

Michael Pánek (ODS).
Problém v řádu miliard korun, hlásí kritik zakázek krajských cestářů

Naopak tehdejší hejtmanka Jaroslava Pokorná Jermanová (ANO) se silničářů zastávala s tím, že práce jejich týmu zaslouží pochvaly a odměny – a Pánkovy výhrady označovala za neopodstatněné útoky. Mimo jiné odkazovala na výsledky auditu, připomínající jen drobnější pochybení. Pánek však namítal, že podle toho, jak byl audit zadán, se nic závažného ani najít nemohlo; trval na tom, že jeho podezření by odhalila až podstatně důkladnější hloubková kontrola.

Jde třeba o prořez stromů

Na zakázky krajské správy silnic prověřované NCOZ v úterý v rámci přehledu řešených kauz z minulosti upozornila při tiskové konferenci krajských radních i nynější hejtmanka Petra Pecková (STAN). Výslovně zmínila „ošetřování zeleně společností Culinaria Art podnikající v gastronomii“ – kdy šlo o prořez stromů podél silnic Kolínsku a Kutnohorsku. „Připojili jsme se s nárokem na náhradu škody – a naší právníci tak budou moci nahlížet do spisu,“ konstatovala Pecková. K této zakázce si Pánek nechal vypracovat znalecké posudky, podle nichž zaplacené práce vůbec nebyly provedeny. Naopak ředitel Dvořák kontroval jinými vyjádřeními expertů, podle nichž provedeny byly. Připomínal také, že firma provozuje hotel Chateau Kotěra, kde se stará i o zámecký park; na údržbu zeleně má tedy pracovníky – a její služby v tomto oboru ostatně využila i státní organizace Ředitelství silnic a dálnic.

Ilustrační foto.
Rozkrádání ve správě silnic? Nevěřím, řekla hejtmanka

Zmizela prý miliarda

Dlouholetý kritik, který se dokonce na svých webových stránkách i na facebooku prezentuje jako Michael „silničář“ Pánek, vnímá nynější obvinění osmi osob jako potvrzení svých dřívějších zjištění o machinacích s veřejnými zakázkami. „Na podivné praktiky upozorňuji už několik let. Po vyčerpání všech možností jsem nakonec podal prostřednictvím svého právníka JUDr. Tomáše Sokola trestní oznámení s odhadovanou výší škody 1 miliarda korun,“ konstatoval. Připomněl současně i stotisícovou pokutu, již po jeho upozornění na zakázky týkající se obnovy vodorovného značení (čili čar na silnici) udělil Úřad pro ochranu hospodářské soutěže – s odkazem na účelové dělení zakázek, aby práce bylo možné zadat přímo a nemuselo být vyhlášeno výběrové řízení. Vedení správy silnic se hájilo tím, že zakázky byly zadávány podle jednotlivých cest mistrovství.

Pánek nyní opět zopakoval svůj dřívější požadavek: „Je nutné provést co nejdříve podrobný forenzní audit.“ Tedy zmiňovanou hloubkovou kontrolu, po níž volá od roku 2017. Dá se očekávat, že věc se opět může stát předmětem debat politiků, byť aktuálně je u moci koalice STAN, ODS, Pirátů a Spojenců. Tentokrát s argumentem, že věc přece důkladně – už rok – prověřují kriminalisté.