Zloději a různí pobertové hledají v opuštěných rekreačních objektech v chladných zimních měsících útočiště. V případě, že v nich najdou i potraviny, dokážou v chatě přebývat i několik dnů.

Při odchodu si pak s sebou odnesou vše, o čem si myslí, že se dá vyměnit za peníze.
„Mnoho lidí v zimě na chatu vůbec nejezdí. Na podzim ji zazimují a pak přijedou až na jaře. A to je chyba. Když zjistí, že jim ji někdo vykradl, nevědí ani, kdy k tomu došlo. Měli by na chatu v zimě občas zajet na kontrolu," upozornila mluvčí berounské policie Marcela Pučelíková.

Neznámý pachatel, který vnikl do rekreační chaty v obci Osek, způsobil jejímu majiteli škodu téměř za třicet tisíc korun.
Zloděj vnikl do chaty někdy během první poloviny února. Zloděj přelezl kovovou vstupní vjezdovou bránu a při tom poškodil kovový výplet.

„Pachatel potom poškodil zámek u dřevěných vstupních dveří a vnikl do chalupy, kterou prohledal. V ložnici našel v šatní skříni zachovalou vzduchovku značky Slavia, kterou odcizil. K ní si přibral ještě dvě starožitné zrcadlovky z roku 1950 s příslušenstvím, konkrétně náhradní čočkou, s měřákem na světlo, koženým pouzdrem na filmy, masivní starožitný dalekohled blíže nezjištěné německé značky a starožitnou kameru z roku 1950 na kličku," vyjmenovala odcizené věci krajská policejní mluvčí Jana Dětská.
Další neznámý pachatel řádil v rodinném domě v ulici Vítězslava Hálka v Berouně.

Zloděj přelezl oplocení domu a rozlomil vložku zámku a kování u vstupních dveří do domu, které nakonec vypáčil. Dům prohledal a nakonec si z něho odnesl pánské náramkové hodinky značky Pierre Hewlet z nerezového materiálu v hodnotě čtyř tisíc korun, pánské módní hodinky s obdélníkovým ciferníkem v barvách britské vlajky a obálku, ve které měli majitelé domu uloženo 250 eur.