Úkolem Vojtěcha bude podle premiéra Babiše také dokončit zavedení covid pasu. V pondělí má předložit upravený návrh zákona vládě. Podle Babiše se také zvažuje, že by se přeočkování proti covidu mohlo týkat chronických pacientů a lidí nad 65 let. Strategii má rovněž připravit nový ministr.

Na dotaz, proč si Babiš vybral znovu Vojtěcha, odpověděl: „Možná proto, že nemá zádné nemovistosti a už je prolustrovaný od médií. A je to nejúspěšnější ministr zdravotnictví v historii naší země."

"Jdu do trošku jiné situace, právě tím, že mandát je ohraničen sněmovními volbami. Bezesporu také prioritou je ona tečka za koronavirem, ať je to očkování či strategie testování a pečlivá příprava návratu dětí a obecně lidí z dovolených v průběhu léta," řekl na tiskové konferenci Vojtěch. 

Miloš Zeman a Adam Vojtěch
Prezident jmenoval Vojtěcha ministrem. Slavnostní ceremoniál se ale nekonal

Výhodou může být podle něj to, že Česko již má zkušenost s tím, jak se může epidemie vyvíjet. Kromě toho bude podle svých slov pokračovat v tom, v čem přestal.

Jeho prioritou bude kromě řešení epidemie covidu-19 připravovaná legislativa a financování zdravotnictví. „Jsou další věci, které potřeba dotáhnout. Jsou to některé zákony, které jsem tam posílal ještě já jako ministr zdravotnictví, takže vidíte, že ten legislativní proces je složitý. Je to otázka vstupu inovativních léků, léků na vzácná onemocnění, léčebného konopí či otázka digitalizace zdravotnictví," uvedl. Zaměřit se podle svých slov chce i na dotační programy.

Velké personální změny neplánuje

S předchozím ministrem zdravotnictvím Petrem Arenbergerem je v kontaktu. „Osobně si ho vážím, považuji ho za slušného člověka a má můj respekt. Můj respekt má každý, kdo jde do této funkce, která je velmi složitá, a to nejen v covidovém období," řekl Vojtěch.

Velké personální změny na ministerstvu neplánuje. „Samozřejmě ale si budu chtít přivézt zpět ty kolegy, kteří se mnou působili během prvního mandátu, ale jde pouze o nejužší tým," řekl. 

Ministr zdravotnictví Petr Arenberger končí. Nahradí ho exministr Adam Vojtěch.
Čelil jsem mediálnímu lynči, zdůvodnil rezignaci Arenberger. Nahradí ho Vojtěch

Co se týče kauzy kolem Arenbergerova majetku, nechce Vojtěch zatím činit žádné závěry. „Nechci vycházet z mediálních výstupů, chci mít výsledky na papíře, počkám na vyšetřování," uvedl. Podle Vojtěcha je také nezbytné, aby Arenberger absolvoval bezpečnostní prověrku povinnou pro ředitele fakultních nemocnic. Řekl, že o ni brzy požádá.

Co se týče rozvolňování, vše bude podle Vojtěcha záležet na epidemické situaci. „Počkal bych týden či dva. Pokud to bude postupovat tak, jako dosud, tak bychom se mohli vrátit k základním ochranným opatřením, jako je například nošení roušek v MHD, ve veřejných prostorech," dodal.

Podrobněji se prý podívá také na některá opatření, která opakovaně ruší soudy. „Není dobrou vizitkou ministerstva, že soudy opakovaně ruší jím vydaná opatření, protože jsou nedostatečně zdůvodněná," řekl například k rozsudku NSS týkajícího se restaurací.

„Budu i jako právník dělat vše pro to, aby mimořádných opatření, která budou zrušena, bylo co nejméně,“ uvedl Vojtěch.

#interaktivni-infografika|38639175-222d-487c-b24d-253bfbb92d21# 

Staronový ministr zdravotnictví 

Vojtěch se ministrem zdravotnictví stal v prosinci 2017, kdy byl jmenován v první Babišově vládě, stejnou funkci získal i ve druhém Babišově kabinetu. Na funkci rezignoval loni v září s vysvětlením, že ho řízení úřadu v době první vlny koronaviru neúměrně zatížilo.

Po odchodu z vlády zamířil do představenstva Krajské zdravotní, která spravuje pět nemocnic v Ústeckém kraji. Server Seznam Zprávy dnes uvedl, že krátce před svým jmenováním Vojtěch na pozici předsedy představenstva Krajské zdravotní rezignoval.

Mobilní testovací centrum v Pardubicích
Česko má za úterý 658 nově nakažených. Skoro o polovinu méně než před týdnem

V budoucnosti by se Vojtěch mohl stát velvyslancem ve Finsku. Jeho nominaci potvrdil prezident. Premiér Andrej Babiš (ANO) v úterý uvedl, že se počítá s tím, že se Vojtěch velvyslancem příští rok stane.

Vojtěcha v září ve funkci nahradil epidemiolog Roman Prymula, kterého vystřídal dětský hematolog Jan Blatný. Arenbergera Babiš uvedl do úřadu 7. dubna. Ve funkci tak strávil 49 dní, pouze o 11 více než Prymula.