Nepřekážely by mu jeho kauzy a kontroverzní minulost včetně obžaloby za Čapí hnízdo a soudního sporu o spolupráci s StB? „To jsou všechno nesmysly. Oni se mě potřebují zbavit, protože jsem se nestal součástí jejich systému, polistopadového kartelu. Morálku mám naprosto v pořádku,“ tvrdí Babiš.

Všechno se jim sype

K současné vládní politice je velmi kritický: „Všechno se jim sype, Inflace rekordně roste, zemědělské suroviny jsou nejdražší v historii, ceny pohonných hmot přeskočily květnovou hladinu a snížení spotřební daně na to nemělo žádný vliv, raketově zdražují potraviny, životní úroveň se propadla nejhůř od roku 1993, zemědělci demonstrují, odboráři dávají vládě ultimáta a experti kritizují ministra vnitra Rakušana, že mu nejde začleňování uprchlíků. A vláda nekomunikuje a schovává se.“ 

Bývalý premiér z ANO Andrej Babiš (vlevo) vítá svého nástupce Petra Fialu z ODS v sídle úřadu vlády ve Strakově akademii, ilustrační foto
Andrej Babiš vyzývá Petra Fialu na prezidentský souboj, toho to pobavilo

Co by dělalo ANO

Přidává i vlastní návrhy. „My jsme loni v listopadu a prosinci dali DPH na elektřinu a plyn z jednadvaceti procent na nulu, což se projevilo tím, že prosincovou inflaci jsme srazili, byla jen 5,3 procenta. Nová vláda v tom nepokračovala, takže jí to hned v lednu vyskočilo nahoru. Musí dělat kroky, které lidé pocítí na fakturách, takže DPH na nulu, obnovitelné zdroje na nulu, dávat dotace, ale limitovat je spotřebou 2,5 MW ročně, aby na tom neprofitovali bohatí,“ míní Babiš.

Proč sází na výjezdy za lidmi, ale jejich podpisy nechce? Dozvíte se ve velkém rozhovoru s Andrejem Babišem v zítřejším vydání Deníku a na www.denik.cz.