Otázka pro tento týden: Srazí podle vás Green Deal Evropu na kolena? Hlasujte v ANKETĚ pod článkem

O akceschopnosti sedmadvacítky a Evropské komise na mírovém poli by se ale dalo pochybovat. Europoslanci a komisaři jsou většinově zastánci zelené politiky a dekarbonizace starého kontinentu. Tyto záměry jsou zahrnuty pod komplexní program známý pod názvem Green Deal.

Závazek na stoprocentní snížení emisí skleníkových plynů do roku 2050 a cestu k jeho dosažení schválila Evropská rada v prosinci 2019 jednomyslně, tedy včetně tehdejšího premiéra Andreje Babiše. Ten dohodu obhajoval slovy, že půjde o „tisíc miliard, které máme dostat hlavně na investice do vody, do lesů, do životního prostředí, do ekologizace průmyslu. Uvažovat o vystoupení ze Zelené dohody není vůbec namístě“. Dodal, že přinese třináct různých zákonů, o kterých bude vyjednávat nová vláda.

Český premiér Petr Fiala.
Osm let místo devíti na základní škole by mělo stačit, řekl premiér Fiala

Co všechno už zaznělo v unikátních debatách Deníku s premiérem Petrem Fialou? Články a videa najdete pohromadě ZDE

Mezitím se Evropská unie odstřihla od ruského plynu a přijala rozhodnutí o ukončení prodeje aut se spalovacími motory od roku 2030. Nebude to znamenat konec její konkurenceschopnosti a závislost na čínských dovozech? Nešikují se už „zachránci“ Evropy pod záštitou Viktora Orbána?

Jak se k tomu staví premiér? Petr Fiala odpoví ve čtvrteční debatě Deníku.

V pravidelných debatách Deníku s Petrem Fialou se budeme ptát za vás, naše čtenáře a posluchače. Otázky na dané téma pro tento týden můžete posílat na mail: otazkypremierovi@denik.cz. Deník je poté položí panu premiérovi.