Ten Deníku potvrdil, že by post ministra zdravotnictví přijal. „Když budou chtít, jsem připravený pomoct, mám to v hlavě srovnané. Podmínka je, že by mi do toho nikdo nemluvil a mělo by to hlavu a patu. Někdo to musí řídit a já bych to řídil,“ řekl Běhounek.

Štve ho, že všichni dělají politiku, ačkoliv teď to na žádnou politiku není. „Rozdíl mezi Českou republikou a ostatním světem je, že všude se přetahují, ale když začne jít do tuhého a do lodě teče voda, jdou všichni k pumpám a hádat se začnou až pak. My necháváme vodu téct, a až když jsme na dně, zjistíme, že jsme zapomněli pumpovat,“ míní.

Lidé u některých vládních nařízení přesně neví, jak to přesně je.
PŘEHLEDNĚ: Vysvětlení nejasných nařízení. Týkají se dětí, práce i autoservisů

InfografikaZdroj: DeníkPodle Jiřího Běhounka není například nutné uzamknout velké průmyslové podniky, jak to naznačoval ministr vnitra a šéf ČSSD Jan Hamáček. „Pokud se bude od zítřka povinně ve fabrikách testovat a každý pozitivní člověk bude mít pod sankcí zakázáno jít druhý den do práce, nemusí se zavírat. Když ale chodí lidé s covidem k pásu, je to pochopitelně zdroj nákazy, která se rychle šíří. Pak se z toho nevyhrabeme, protože polovičaté kroky jsou k ničemu,“ tvrdí Běhounek.

Podle něj jsou Češi stejně chytří jako Portugalci, Britové nebo Izraelci a určitě by pandemii zvládli, kdyby ve vedení byla jasná linka. „Musí to minimálně tři neděle šlapat, ne aby to bylo každý den jinak,“ říká poslanec Běhounek. „Chápu, že premiér Babiš a ministři průmyslu Havlíček a financí Schillerová jsou nastaveni jinak, ale já jsem přesvědčen, že nyní musíme být nekompromisní a teprve pak se začít bavit o možném uvolňování některých provozů a škol s tím, že se musejí dodržovat veškerá opatření, přičemž odpovědnost budou mít provozovatelé,“ soudí Běhounek.