Zákazníkům nakupujícím brambory se s příchodem června v obchodech naskýtá příjemný pohled. Za ty rané domácí, jejichž sklizeň právě začala, zaplatí jen kolem dvaceti korun za kilo. Dosud byli odkázáni na dovoz ze zahraničí. Za ty dovezené ale platili bezmála dvojnásobek. Tuzemské jsou navíc čerstvé, což se projevuje i na jejich chuti. Otázkou je, jak se bude cena vyvíjet za pár měsíců. Česko je totiž u brambor soběstačné jen asi ze dvou třetin, zbytek spotřeby musí dovážet.

Zemědělci na Litoměřicku
Následky krize: Lidí bez práce přibývá, záchranou jsou teď brigády v zemědělství

„Do této chvíle měly brambory docela dobré podmínky. Sucho na začátku jara je nepoškodilo, naopak současné vlhké počasí jim pomáhá,“ řekl Deníku místopředseda Českého bramborářského svazu Vlastimil Rasocha. Současné nižší ceny brambor se podle něj udrží, pokud bude počasí nadále příznivé, a bude se dařit i pěstitelům v Německu, Francii či Belgii. „Tam totiž sucho na rozdíl od nás ještě neskončilo,“ vysvětlil Rasocha. Nebude-li se západoevropským bramborářům dařit, budou podle jeho odhadu počátkem příštího roku dovážené brambory zřejmě velmi drahé.

Záleží na počasí

Právě dlouhotrvající sucho bylo před dvěma lety důvodem propadu produkce brambor. Loni již situace tak nepříznivá nebyla. V Česku se tehdy brambory pěstovaly na 22,9 tisíce hektarů, dalších 5,9 tisíce hektarů připadalo na drobné pěstitele a zahrádkáře.

„Je třeba přesvědčit zemědělce, že má smysl brambory pěstovat,“ uvedl tajemník Agrární komory Jan Doležal. Pomoci by podle něj mohl Program rozvoje venkova. „Neméně důležité je i vzdělávání koncového spotřebitele, aby kupoval brambory z české produkce,“ míní.

Zemědělci - Ilustrační foto
Za deset let bude čtvrtina českých farem bio. Povinně

Brambory jsou ve srovnání si jinými plodinami velmi náročné – finančně, na znalosti, technologie i skladovací plochy. „Je to velký risk, protože je musíte uskladnit a prodat až na jaře. Když se pěstitelé zaměří na obilí nebo řepku, tak je to pro ně podstatně jednodušší, i vzhledem ke struktuře dotací,“ dodal Rasocha.