Očekávané zrušení dosavadní daně z nabytí nemovitých věcí ve výši čtyř procent kupní ceny, které schválila vláda, podle realitních makléřů dočasně zpomalilo trh s nemovitostmi v Česku. „V Praze někteří lidé začali odkládat podpis smlouvy a spekulovat. V potaz to vzalo řekněme 15 až 20 procent lidí,“ řekl Deníku Pavel Hassman z realitní kanceláře RE/MAX.

K oživení trhu podle Hassmana dochází od chvíle, kdy ministři uvedli, že chtějí daň zrušit zpětně. „Daň z nabytí tak nezaplatí nikdo, jemuž byl proveden vklad na katastru nemovitostí v prosinci 2019 nebo později. Není tedy žádný důvod vyčkávat s převody,“ uvedla ministryně financí Alena Schillerová (za ANO).

Senioři při nákupech v supermarketu Globus v Ostravě.
Vývoj inflace: ceny v dubnu kvůli koronaviru i ropě klesaly

Podle ní by změna pravidel by měla omezit prostor pro spekulanty na realitním trhu a zlepšit dostupnost vlastního bydlení pro mladé lidi.

Už bez odpočtů

Další novinkou však má být zrušení dosavadní možnosti uplatňovat daňové odpočty. „Z našich zkušeností patří odečet úroků z úvěru od základu daně k poměrně hojně využívaným nástrojům,“ uvedla daňová poradkyně společnosti Mazars Gabriela Ivanco. Noví kupci nemovitostí budou podle ní významně znevýhodněni.

Podle odborníků ovšem navzdory rozhodnutí ministrů není jisté, že návrh v této podobě skutečně v dohledné době schválí poslanci. „Může to být proces na dlouhé měsíce,“ uvedl Martin Sitár z Realitní komory. Doporučuje proto lidem, ať v rozpočtu na nákup nemovitosti zatím počítají i se zmíněnými čtyřmi procenty ceny.

Nevyloučil přitom, že by v případě nepříznivého vývoje situace mohlo dojít i na žaloby na realitní společnosti, kdyby kupce ujišťovaly, že s úsporou mohou počítat. „Kdyby změna nebyla schválena, může vzniknout problém v kupní smlouvě,“ potvrdil Hassman z RE/MAXu.

Někdo dokonce prodělá

V mnoha případech je navíc podle znalců sporný samotný efekt pomoci pro mladé páry, které přijdou o možnost odpočtu z daní. Kupříkladu při koupi novostavby pro vlastní bydlení by podle Davida Eima z Gepard finance kupci při koupi bytu za pět milionů korun s čtyřmilionovou hypotékou na konci první pětileté fixace prodělali asi 67 tisíc korun.

Výuka žáků přes Skype
O ošetřovné požádalo 198 tisíc lidí. Nejasnosti však stále zůstávají

Naopak při koupi novostavby jako investice či na pronájem by takový pár neplatil daň ani nemohl uplatnit odpočty, takže by se pro něj oproti dnešnímu stavu nic nezměnilo.

„Ta daň tady především už dávno neměla být. Je smutné, že její zrušení bylo až důsledkem toho, že se najednou všichni předhánějí, kdo ještě co dalšího odpustí a vyplatí,“ dodal Eim.