„Vláda se dnes shodla, že se od 26. 5. uvolní režim na hranicích: bude je možné překročit na více hraničních přechodech a kontrola bude pouze namátková,“ konstatoval Hamáček na Twitteru. „Dál však bude platit (až na platné výjimky) povinnost předložit při vstupu do ČR negativní test na covid-19,“ dodal. Na jaké přechody se možnost překročení hranice rozšíří, neuvedl.

Na dotaz ČTK Hamáček upřesnil, že materiál o nové podobě hraničního režimu půjde na vládu v pondělí 25. května. Na twitteru také uvedl, že Česko přijímá podobný přístup k ochraně hranic, jaký už dříve začaly uplatňovat Rakousko a Německo.

Vojtěch potvrdil plánované zmírnění hraničního režimu od příštího týdne. "Já jsem navrhl, že bychom v další fázi od 8.6. přešli k další deregulaci v tom směru, že bychom se vrátili do stavu na začátku pandemie, kdy jsme měli definovány rizikové a nerizikové země na základě epidemiologické situace," uvedl také na tiskové konferenci po jednání kabinetu.

Sklad Správy státních hmotných rezerv.
Vláda chce být připravena na možnou krizi. Do rezerv dá pomůcky za miliardy

V současnosti by podle Vojtěcha mezi nerizikovými státy byly například Rakousko, Slovensko nebo Chorvatsko. Naopak za rizikové by byly považovány Španělsko, Itálie či Francie. Seznam rizikových a nerizikových zemí se podle něj bude pravidelně aktualizovat.

Až doposud se s uvolněním počítalo od 13. června. Uzavřeny až na vybrané přechody byly v polovině března. A to v souvislosti s opatřeními proti šířen koronaviru covid-19.

Rakousko od půlnoci na dnešek otevřelo všechny hraniční přechody s Českem, Slovenskem a Maďarskem. Kontroly kvůli koronaviru budou už jen namátkové, informovalo v sobotu rakouské ministerstvo vnitra. S úplným otevřením hranic se počítá ve druhém kroku a mělo by nastat 15. června.

Německo potvrzení o negativním testu nevyžaduje a jednotlivé spolkové země teď také postupně ruší opatření, které počítalo s povinnou 14denní domácí karanténou pro všechny, kdo po delším pobytu v zahraničí překročí jeho hranice. I když spolková republika postupně uvolňuje režim na svých hranicích a třeba ty s Českem vůbec nekontroluje, mohou do ní cizinci nadále vstoupit jen, pokud k tomu mají pádný důvod. Tím může být třeba práce.

Podle dat Policie ČR, které zveřejnila Česká televize, policie mezi 16. březnem a 15. květnem zkontrolovala 1 552 000 vozidel odjíždějících z České republiky a 1 637 000 vozů, které do Česka přijížděly. Odepřela odjezd z ČR 14.000 osobám a příjezd do Česka 24 000 lidem.

Řecko by se českým turistům mohlo otevřít od července

Řecko by se mohlo českým turistům otevřít od 1. července. Obě země spolu jednají i o variantě cestování bez povinného negativního testu na onemocnění covid-19. V tiskové zprávě to dnes uvedl náměstek ministra zahraničí Martin Smolek po jednání s řeckým ministrem zahraničí Harrym Theoharisem.

"Řecký ministr nás ujistil, že Čechům bude otevřena drtivá většina ostrovů, velmi vážně jsme řešili také variantu, že ke vstupu do Řecka nebude třeba test," uvedl Smolek. Ministerstvo zahraničí ale zároveň upozornilo, že uvolnění podmínek bude záležet na vývoji epidemiologické situace v Česku i v Řecku.

Česká diplomacie bude tento týden jednat o otevření hranic také se Slovenskem, s Rakouskem a s Německem. Ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD) dnes novinářům řekl, že do poloviny června by mohly být otevřené hranice se všemi sousedními státy. Chce také usilovat o to, aby lidé mohli v létě cestovat bez povinnosti absolvovat test na covid-19 nebo jít po návratu do karantény.

Vědci intenzivně zkoumají nový koronavirus.
Zrychlit šetření. Chytrou karanténu převezme ministerstvo zdravotnictví

Vláda dnes jedná o dalších záležitostech týkající se epidemie koronaviru. Řešila například i chytrou karanténu, kterou by mělo od 25. května převzít ministerstvo zdravotnictví. Má také navrhnout její další personální zajištění a harmonogram pro nadcházející část Chytrá karanténa 2.0

Vláda se ale zabývá i běžnou agendou, například novelou zákona o zpravodajských službách, která počítá se státní podporou spolků, jež připraví občany na obranu státu.

Kabinet dále pravděpodobně nepodpoří novelu stavebního zákona poslance ČSSD Petra Dolínka, díky které by byla možné stavět veřejné toalety, přebalovací místa nebo sprchy na veřejných prostranstvích a v parcích bez stavebního povolení.