Začátek jara byl přitom pro houbaře kvůli suchu velmi slabý. Nicméně podle Landy mohli nacházet houby ještě na počátku března, kdy v podstatě kvůli velmi mírné zimě skončila loňská sezona sbírání hub. „Nepamatuji se, že by houby měly někdy v zimě tak příznivé podmínky,“ prohlásil mykolog.

Kováři, masáci, holubinky a pár špiček, to je skromný nedělní úlovek z Lipenska.
OBRAZEM: Houbařská sezóna je tu, počasí je na houby jak dělané

Nyní v lesích můžete najít zejména jarní druhy hub, brzy se dá ale očekávat i nástup hřibů. „Hodně rostou čirůvky májovky nebo závojenky podtrnky, ale i první lesní druhy,“ pochvaluje si Landa. „Dá se čekat, že houby v příštích dnech porostou, i když počátkem června teprve jejich sezona začíná,“ tvrdí houbař.

Nepijte alkohol! 

Odborníci na výživu si použití hub v kuchyni chválí, neboť obsahují vitaminy a minerály jako fosfor, draslík a zinek. Vzhledem k tomu, že bývají hůře stravitelné, doporučují, aby je zejména starší lidé nejedli večer, ale raději přes den. Při konzumaci hub by se neměly pít alkoholické nápoje.

Muchomůrka červená
Jedovatých hub přibývá. Při otravě nepijte mléko ani alkohol, varuje lékař

„Obzvlášť lidé, kterým selhávají ledviny a jsou na dialýze, by se měli při konzumaci hub mít na pozoru,“ uvedla nutriční terapeutka Dana Sasaková. Lepší hodnoty minerálů mají konzervované houby. Nevhodné ke konzumaci bývají houby nasbírané podél frekventovaných silnic, protože obsahují více olova, rtuti, arsenu a dalších zdraví nebezpečných látek.