„Situace není dobrá. Já budu znovu opakovat to, co říkám v poslední době, že to není o hledání viníka. Je to o uvědomění si situace a o tom, že teď by bylo nesmírně dobré se spojit a pomoci si,“ prohlásil ministr zdravotnictví na konto současného vývoje v Česku. 

Blatný také připustil, že v porovnání se zbytkem Evropy je na tom Česko o poznání hůře - a to přes podobná opatření.

Odběrové místo v Ústí nad Labem
Epidemie zrychluje. Nově nakažených je o 1600 víc než před týdnem

Boj s epidemií podle něj komplikuje skutečnost, že vláda ztratila důvěru občanů. "Řekl jsem a trvám si na tom, že pokud každý jeden z nás nebude dodržovat nařízení, nezáleží na tom, jestli je nařídíte,“ zdůraznil Blatný s tím, že pouhé zpřísnění opatření není řešením. 

Drakonická opatření

Přesto další zpřísnění opatření v podobě tvrdého lockdownu nevyloučil. "Nějaká kapacita v nemocnicích pořád je. Máme krátký čas na to se vzpamatovat," upozornil ministr a dodal: "Buď se toto (ochota dodržovat opatření - pozn. redakce) změní, nebo jiná možnost nebude." 

Drakonická opatření proti epidemii by vláda podle Blatného zvolila v situaci, kdy nemocnice nebudou schopny poskytovat žádnou jinou péči, než tu intenzivní. 

Nasazení v chebském domově pro seniory Skalka.
Dojatí senioři. Vojáci jim pečou bábovky a dělají kávové dýchánky

Epidemie v Česku v posledních dnech znovu nabývá na síle, když během pracovních dnů přibývá přes deset tisíc nově nakažených. V sobotu laboratoře potvrdily 6755 nových případů, i to je ale o 1600 více než před týdnem. Rekordní je i počet pacientů ve vážném stavu - v současnosti je jich kolem 1300. 

Prymula: Zpřísnění mělo příjít dřív 

Zpřísnění opatření požaduje epidemiolog Roman Prymula, který by přistoupil k tzv. tvrdému lockdownu. Dnes v České televizi řekl, že je ale na něj již pozdě, že měl přijít dřív. Za problém považuje, že na začátku prosince se nedotáhla tehdejší opatření. "V tuto chvíli už je velmi složité představit jakékoli další opatření právě z důvodu jejich akceptace," řekl.

Epidemiolog Roman Prymula
Prymula odmítl návrat do veřejných funkcí. Jeho návštěva na fotbale měla důvod

Musí se ale podle něj řešit kritická situace ve zdravotnických zařízeních. Dramatické omezení pohybu by podle bývalého ministra zdravotnictví a bývalého poradce premiéra Prymuly muselo být dramaticky finančně kompenzováno pro všechny, aby to lidé byli ochotni akceptovat.

Hamáček: Nemám informace o uzavírce dalších okresů

Ministr zdravotnictví Jan Hamáček (ČSSD) nemá informace, že by se nyní chystala uzavírka dalších okresů. Vláda by se podle něj měla v pondělí zřejmě zabývat jen povinností nosit respirátory v hromadné dopravě a v obchodech, další opatření ministerstvo zdravotnictví nenavrhuje. Hamáček to dnes řekl v České televizi.

Vláda by měla také probrat nákup antigenních testů pro školáky, který kritizuje premiér Andrej Babiš (ANO). Pokud bude podle Hamáčka tendr zrušen, testy se do začátku března, kdy se měla část žáků a studentů vrátit do škol, nakoupit nestihnou.