V posledních několika dnech byly navíc denní přírůstky nových případů onemocnění covidem-19 vyšší než 200, což je nejvíce od konce června. Ministerstvo zdravotnictví se rozhodlo reagovat. „Uděláme všechno pro to, abychom situaci zvládli bez nějakých zásadně omezujících opatření typu omezení volného pohybu nebo zavírání obchodů či restaurací. Spíše to budou opatření preventivní,“ řekl na čtvrteční tiskové konferenci ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (ANO).

Koronavirus v Česku - Ilustrační foto
PŘEHLEDNĚ: Vláda přijala nová opatření proti koronaviru. Jaké změny přinesou?

„Od soboty vracíme povinnost nosit roušku v uzavřených prostorách, kde je více než 100 lidí. Zároveň snižujeme limit na konání akcí z původního tisíce na 500 osob," oznámil následně Vojtěch. 

Právě tyto akce označil za problematické i premiér Andrej Babiš (ANO). „Budovy, kde se potkává padesát, sto lidí, představují riziko. Ostatně to byl i případ toho pražského baru,“ uvedl premiér v Hradci Králové. „Musíme apelovat na to, aby lidé byli odpovědní,“ dodal premiér.

Podle ministra Vojtěcha není situace tak vážná, aby hrozilo vyhlášení nouzového stavu či podobně restriktivní opatření. Není potřeba ani obnovit činnost Ústředního krizového štábu, uvedl.

Vicepremiér a ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) nicméně prohlásil, že se vláda bude v pondělí zabývat tím, za jaké situace by byla obnovena činnost štábu.

Velké akce zřejmě ani po prázdninách

Ministr kultury Lubomír Zaorálek (ČSSD) také otevřeně přiznal, že velké akce pro tisíce lidí nebude možné uspořádat ani po konci prázdnin.

Mezitím pokračuje zpřísňování opatření v jednotlivých krajích. Na Ústecku na severu Čech jsou od pátku povinné roušky například v ambulancích praktických lékařů, v sociálních zařízeních a lékárnách. Rozhodla o tom místní krajská hygiena. O den dříve přitom podobné zpřísnění zavedl sousední Liberecký kraj.

Studenti na vysoké škole - Ilustrační foto
Strašák jménem koronavirus. Pětina studentů nechce na studia v cizině

Vlastní opatření oznámila v pátek i Praha. Od pondělí tak v metropoli platí povinnost nosit roušky v nepobytových zdravotnických zařízeních, tedy v lékárnách či čekárnách u lékařů. Již dříve pak povinnost nosit roušku platila v nemocnicích a v metru. V tramvajích a autobusech je nošení roušky prozatím pouze doporučené, a to vzhledem k současným klimatickým podmínkám.

"Rád bych apeloval na obyvatele, aby slovo doporučené brali jako výzvu, že pokud existuje možnost, je vhodné zakrývat si dýchací cesty i tam. Tedy pokud někdo přestoupí třeba z metra do tramvaje, je vhodné si roušku ponechat," vyzval k zodpovědnosti primátor města Zdeněk Hřib (Piráti).

Kamion projíždí 4. června 2020 v Dolním Dvořišti přes česko-rakouskou hranici. Od stejného dne Rakousko otevřelo hranice po zmírnění koronavirové epidemie
V zahraničí se za týden nakazilo 46 Čechů. Třetina z nich v Rakousku

Naopak Moravskoslezský kraj, kde byla situace horší kvůli Karvinsku, restrikce uvolnil. Kulturní akce zde mohou probíhat ve stejném rozsahu jako kdekoliv v Česku, lidé však budou muset mít roušku. Restaurace v celém kraji pak mohou mít otevřeno až do půlnoci, tedy o hodinu déle než dosud. 

„Situace v kraji je setrvalá, nijak razantně se nemění. V daný okamžik je jediným bezpečným okresem Bruntál. Tam skutečně není nikdo pozitivní, prověřuje se tam jeden případ,“ řekl na čtvrteční tiskové konferenci po jednání bezpečnostní rady Moravskoslezského kraje hejtman Ivo Vondrák (ANO).