Dnes vám nabízíme recept na cibulovou polévku, kterou připravíte úplně snadno, k tomu buď poctivý hamburger, jaký z fast foodů asi neznáte (ocení jej i děti), nebo vydatnější krkovičku v medové marinádě, ale pokud byste se cítili spíše na lehčí pokrm, pak vám kápne do noty kombinace kozího sýra a slaniny se zeleninou.
Všechny ingredience bez problémů nakoupíte v českých supermarketech, ale pokud si dáte práci a obejdete například místní farmáře, budete mít výrazně vyšší šanci, že seženete maso, sýr i zeleninu, s jejichž chutí budete spokojeni.
Kvalita na prvním místě
Důležitá je kvalita zejména u mletého masa na hamburgery, krkovičky a slaniny, samozřejmě i kozího sýra a snad nejvíce u rajčat. Na trhu je spousta druhů, ale jen málokterá mají v zimním období opravdu rajčatovou chuť. A tu do hamburgerů rozhodně potřebujete dostat. Rodinu tak ohromíte, ale počítejte s tím, že se potom po vás bude chtít, abyste se do kuchyně občas vraceli.
Francouzská cibulačka4 porce
Ingredience: 6 větších cibulí, 1l silného hovězího vývaru, 3 lístky bobkového listu, 4 kuličky nového koření, 4 kuličky celého pepře, 2 lžíce červeného vinného octa, 80–100 g cukru krupice, olej na smažení, 100 g nastrouhaného parmazánu
Postup: Cibuli oloupejte a nakrájejte najemno na půlměsíce, dejte na pánev na rozehřátý olej (120 °C). Osmažte dohněda, pak přidejte cukr, bobkový list, nové koření a pepř. Cukr pomůže karamelizovat cibuli. Když dosáhnete konzistence marmelády, přilijte vinný ocet a vývar, přiveďte k varu a táhněte dalších 20 minut. Podávejte s opraženou houskou nebo nastrouhaným parmazánem.
Domácí hamburger4 porce
Ingredience: 400 g mletého hovězího předního, 200 g mleté vepřové plece, 10 g zeleného pepře, 10 g nasekaného tymiánu, 6 ml worcestrové omáčky, lžíci francouzské hořčice, mořskou sůl, 4 housky na hamburger, 1 cibuli nakrájenou na plátky, 2 rajčata nakrájená na plátky, kečup nebo majonéza
Postup: V míse promíchejte mleté maso, koření, podle chutí sůl, worcesterovou omáčku, hořčici a vše dobře promíchejte. Pak vytvořte 6 placatých bochánků o tloušťce asi 1,5 centimetru. Zakryjte je mikrotenovou fólií a vložte do lednice. Připravte pánev s teflonovým dnem, nebo gril na přímé grilování.
Burgery opékejte nebo grilujte 3–5 minut z každé strany. Housky rozkrojte a z každé strany opečte asi minutu. Na spodní polovinu housky vložte list salátu, na něj položte hotové maso, cibuli, plátek rajčete, kečup nebo majonézu, a přiklopte druhou polovinou.
Kozí sýr ve špeku s cuketkami s česnekem6 porcí
Ingredience: 900 g kozího sýra, 2 dcl slunečnicového oleje, 800 g cukety (můžete kombinovat žlutou a zelenou), sůl, 4 stroužky česneku, tymián, 150 g tenkých plátků domácí slaniny
Postup: Cuketu nakrájenou na plátky silné zhruba půl centimetru zprudka orestujte. Zakápněte olejem, osolte a přidejte plátky česneku. Nechte do druhého dne odležet. Kozí sýr rozdělte na 6 porcí, každou zabalte do slaniny, pokapejte olejem a přidejte v ruce rozetřený tymián. Nechte v pokojové teplotě 20 minut odležet. Pokud používáte sýr příliš měkký, dejte ho do trouby (180 °C) nebo na gril na alobalu, abyste s ním mohli lépe manipulovat. Servírujte s vychladlými cuketkami.
Vepřová krkovice na medu, chilli a jogurtu6 porcí
Ingredience: 1200 g vepřové krkovice bez kosti, 600 g bílého jogurtu, 120 g medu, chilli papričky čerstvé, hrubozrnná sůl, 60 g hrubozrnné hořčice, bylinky podle chuti
Postup: Krkovici nakrájejte na 6 porcí. Z jogurtu, medu, sekaných chilli papriček, hořčice a bylinek připravte marinádu. Tu vmasírujte do masa a nechte do druhého dne odležet. Z masa pak odstraňte tolik marinády, kolik dokážete, aby se nepřipalovala, a opékejte na pánvi, v troubě (180 °C) nebo na grilu 4 minuty na každé straně. Solte až při servírování. Ideální příloha je čerstvé pečivo nebo zeleninové saláty.