„U maturantů je to megaproblém. U nich totiž 60 procent výuky tvoří semináře, kam chodí žáci různých tříd. Bude se muset předělávat rozvrh. Není reálné, aby děti měly hodinu prezenčně a pak distančně, musí se to naskládat po dnech,“ řekla Deníku Petra Mazancová, učitelka angličtiny Gymnázia Josefa Jungmanna v Litoměřicích a předsedkyně Učitelské platformy. Znamená to, že klíčové maturitní semináře, jež navštěvují žáci tří nebo čtyř závěrečných ročníků, se budou dál učit distančně. Podle ředitelky Gymnázia Český Krumlov Hany Bůžkové jsou rozzlobeni všichni ředitelé jihočeských gymnázií, protože nikdo z nich nedokáže zajistit výuku podle nastavených pravidel.

„Maturanti mají kupříkladu 30 hodin, z toho 22 hodin v seminářích a cizích jazycích, a u všech jsou namíchaní ze tří ročníků. Nemůžeme učit tři semináře po čtyřech lidech, to kapacitně nejde zajistit,“ sdělila.

Ilustrační foto.
PŘEHLEDNĚ: Jak se budou děti postupně vracet do škol. Co je potřeba dodržet

Zádrhel reflektuje i politická scéna. „Apelujeme na ministerstvo školství, aby umožnilo prezenční výuku maturitních ročníků v obvyklých skupinách. V opačném případě ztrácí návrat těchto studentů do škol smysl,“ míní místopředseda senátního výboru pro školství Jan Grulich (TOP 09).

V menším měřítku podobnou překážku řeší i základní školy při výuce jazyků. „Tady nám to přinese komplikace, pravděpodobně budeme muset menší skupinky u některých jazyků pospojovat. Snažíme se nějakým způsobem vymyslet, aby nám vše sedělo i personálně,“ uvedla Ivana Bešťáková, ředitelka ZŠ Doberská Kladno.

Potíže s připojením

Kromě toho Petra Mazancová upozorňuje i na málo zmiňovanou otázku, jíž je technické vybavení škol. „Když učitelé distančně učí z domova, zajišťují to vlastní technikou a připojením. Od příštího pondělí ale budou muset být pořád ve škole, a to je kvůli konektivitě problém. Internetové sítě škol nejsou stavěné na to, aby zvládly třeba deset videohodin naráz,“ míní.

Ministr školství Robert Plaga a ministr zdravotnictví Jan Blatný
Blatný navrhne snížení na čtvrtý stupeň rizika. Některé ročníky se vrátí do škol

Školy se budou muset připravit i na šíření covidu-19 ve sborovnách. Momentálně jsou totiž učitelé s 15 tisíci nakaženými druhou nejvíc zasaženou profesní skupinou po zdravotnících, přestože mezi děti chodí jen učitelky mateřských škol a nejnižších ročníků základních škol. Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) už ve středu oznámí, jak by mělo probíhat testování pedagogů v příštích týdnech.