Trávení probíhá ve střevech, a když na ně ale zaútočíte množstvím různorodého jídla, nedokážou všechno správně zpracovat. Začnou se tvořit plyny, které následně musí ven, aby nedošlo k dalším komplikacím. V našich krajích jde o jev společensky neúnosný, který se snažíme potlačit. K nadýmání přispívá i polykání vzduchu při rychlém pojídání jídla a popíjení sycených nápojů.

Během kvašení spořádaných potravin dochází k uvolňování plynu a tepla. Bakterie tračníku rozkládají nestravitelnou vlákninu a škroby, které se nevstřebaly v tenkém střevě. Plyn, který z toho vznikne, je složen obvykle z oxidu uhličitého, kyslíku, dusíku, vodíku a metanu. Je až neuvěřitelné, že se ve střevě vytvoří denně sedm až deset litrů plynu. Většina se absorbuje do krevního řečiště a zbytek odchází v podobě větrů.
Bolest pod žebry a v zádech
Po jídle většinou cítíte nepříjemný pocit plnosti, slyšíte kručení nebo klokotání v břiše, které doprovází nevolnost, někdy i křeče. Po těle může putovat bolest, kterou pociťujete pod žebry nebo v zádech. Nemůžete zapnout kalhoty přes nafouklé břicho a doprovázejí vás nepříjemné pocity plynatosti a větry nebo říhání.

Viníci jsou známi. Lehké trávení komplikují potraviny s vysokým podílem vlákniny, tuky, fruktóza (pozor na množství ovocných nápojů) a například sacharidy, které se kvůli nedostatku vhodných enzymů v tenkém střevě nemohou dost dobře štěpit. Někomu vadí i laktóza. Když tenhle seznam převedete do vánočního jídelníčku, viník je prozrazen. Jde o smažený řízek, bramborový salát s majonézou, klobásu, obalovanného smaženého kapra, cukroví, džusy a třeba i alkohol.
Heřmánek pravý
Kromě jiného pomáhá i při poruchách trávení a plynatosti. O jeho pozitivních účincích byli přesvědčeni už Keltové a Skandinávci, kteří ho považovali za posvátnou bylinu a uctívali ho jako symbol slunce. Často se přidává do žaludečních čajů, kde se kombinuje s dalšími bylinkami.
Chcete-li heřmánek sbírat a sušit, nepleťte si ho se rmenem. Poznáte je od sebe jednoduše – květ heřmánku je uvnitř dutý. Udělejte si z něj čaj, který pijte teplý, jen nepatrně oslazený.
Lepší trávení také podporují:
* Lékořice (sladké dřívko) – zlepšuje rovnováhu a pohodlí v trávicím systému pro lidi s citlivým trávením, na sliznici střev vytváří ochrannou vrstvu a * zlepšuje tvorbu žaludečních šťáv.
* Skořice – ulehčuje trávení a stimuluje chuť k jídlu.
* Meduňka lékařská – podporuje trávení a přispívá k normální funkci střevního traktu.
Jak se nadýmání vyhnout?
1. Odolejte nabízeným pochoutkám, nejezte často, ovládejte chutě a dopřejte trávení čas.
2. Jídlo nezapíjejte vodou, naposledy si ji dopřejte deset minut před a tři hodiny po něm. Potrava bude ve střevech lépe zpracovaná. Voda ředí žaludeční kyseliny, což vede k neúplnému trávení.
3. Běžte se projít ven, chůzí pomůžete rozpohybovat střeva. Půlhodinová procházka na vzduchu vám prospěje.

4. Spolehněte se na bylinnou léčbu. Výrazné zklidňující účinky na střeva má máta peprná. Pomůže při špatném trávení, při nevolnosti, plynatosti a křečích. Klinické zkoušky potvrdily její příznivé účinky při tlumení průvodních jevů dráždivého střeva. Vhodné jsou zejména tobolky s mátovým olejem, které projdou žaludkem a rozpustí se až ve střevech, kde je účinku proti křečím nejvíce zapotřebí.
5. Při zažívacích obtížích může pomoci masáž břicha směsí ze 2 kapek mátového, 4 kapek zázvorového a 4 kapek kardamomového oleje ve 20 ml neutrálního rostlinného oleje. Máte-li citlivou kůži, používejte ve všech směsích polovinu stanovené dávky mátového oleje. Mentol, který obsahuje, by mohl podráždit.
6. Máta peprná působí uvolněním jícnového svěrače a vyrovnáním žaludečního tlaku. Kupte si mátový čaj v sáčcích, zalijte ho horkou vodou a nechte zchladnout. Pomalu vypijte, čerstvou mátu můžete osladit medem.

Rady tety Běty:
10-15 kapek mátové tinktury přidejte do vody nebo přelijte 1 čajovou lžičku čerstvé či sušené natě vroucí vodou. Užívejte 3x až 4x denně denně.
Pokud nesnášíte mátu, můžete proti křečím využít kmín (Carum carvi), který snad nechybí v žádné kuchyni. Stejně jako máta pomáhá i on zmírnit křeče svalstva zažívacího ústrojí. Rozdrťte 1 čajovou lžičku (2 g) kmínových nažek, aby se uvolnil esenciální olej, a poté je zalijte vroucí vodou, pijte 3 šálky denně. Můžete rovněž užívat komerční přípravek s kmínovým olejem, často kombinovaným s mátou, přičemž dodržte rady výrobce. Za zmínku stojí i kopr vonný (Anethum graveolens), esenciální olej tlumí křeče v zažívacím ústrojí a uvolňuje větry a nepříjemnou bolest.
Avšak pozor! Výrobky s esenciálním olejem z máty nebo kmínu nejsou vhodné pro kojence, děti, těhotné ani kojící ženy, také ne pro lidi, kteří trpí onemocněním žlučníku, ledvin nebo gastroezofageálním refluxem. Při kombinaci s jinými léky je potřeba poradit se s lékařem. Kmín může vyvolat u některých lidí alergickou reakci, jejímž průvodním jevem je vodnatá rýma.
FRANTIŠKA TĚŠÍNSKÁ