„V případě, že bude pokračovat příznivý trend vývoje epidemie, tak 3. května otevře zbytek obchodů, trhů a vybraných služeb spojených s péčí o tělo a zvířata. Současně má pokračovat postupné otevírání škol a školek," řekl Havlíček.

Plán postupného návratu do života má přinést šest vln rozvolnění.
Jak bude probíhat šest vln rozvolňování: přednost mají školy, hospody si počkají

V dané datum se podle něj zprovozní i některé služby, například kadeřnictví či kosmetika. Jsou to služby na rozmezí zdravotnických a kosmetických služeb, které jsou však vnímány jako nezbytně nutné.

„Současná pandemická situace se dostává do postupného obnovování. Připravili jsme šest balíčků (podrobně na www.vlada.cz), v rámci kterých se bude postupně rozvolňovat,“ dodal.

Systém podle něj schematicky ukazuje jednotlivé aktivity a současné podmínky, za kterých se bude uvolňovat. Určující bude počet nakažených. Uvolnění bude vláda upřesňovat režim uvolnění vždy v pondělí, ve čtvrtek pak potvrzovat.

„Faktickým předkolem uvolňování už byl minulý týden. Důležité datum bude následující pondělí. Nebude ještě ekonomického charakteru, protože se řeklo, že školy mají přednost, 26. 4. se tak obnoví praktická výuka na středních a vysokých školách, otevřou se školky za předpokladu, že bude incidence sto nakažených na sto tisíc obyvatel za poslední týden a rovněž amatérský organizovaný sport v určitém režimu," řekl Havlíček.

Rozestupy a respirátory

Zcela zásadní pak bude datum 3. května, pokud se dosáhne incidence na sto tisíc obyvatel, nyní jsme podle Havlíčka na 177.

Upřesnil, jak by měly služby a jejich provoz probíhat. „Odstup od vedlejšího zákazníka 1,5 metru a hygienické pravidlo, jako je např. respirátor," řekl. K využití služeb bude stačit antigenní test z běžných odběrných testovacích míst hrazených pojišťovnou.

„Ten, kdo je očkovaný, nemusí mít test a služba mu bude provedena. Ten, kdo má protilátky, tak platí stejné pravidla. Jsme přesvědčeni, že je to kompromis a je tak možnost, jak si s pomocí testu nechat službu provést a rozjet opět podnikání,“ dodal Havlíček.

Návrat praktické výuky

Ministr školství Robert Plaga pak na tiskové konferenci upřesnil rozvolňující režim ve školách a školkách. „Je nezpochybnitelné, že jsme měli školu v distančním módu skoro nejdéle v Evropě a proto jsem rád, že je návrat děti do škol nyní prioritou," řekl. Zopakoval Havlíčkova slova, že se od pondělí vrátí praktická výuka.

Od 26. dubna bude v Karlovském, Královehradeckém a Plzeňském kraji například obnovena výuka v mateřských školách. Podle Plagy nebudou děti v těchto krajích testovány a nemusejí nosit roušky. Pro děti v předškolním věku v dalších krajích ale testování nadále platí. V pondělí ministři rozhodnou o dalších ročnících. „Dne 26. dubna rozhodneme o tom, že se ve třech zmíněných regionech vrátí 2. stupně rotačně,“ uvedl Plaga.

Když se zavřou školy, zkuste si v době karantény s dětmi napsat třeba vlastní pohádku.
Rodiče školáků dostanou vyšší ošetřovné. Zákon podepsal prezident

Ministr se vyjádřil i k možnému zavedení PCR testů ve školách. „PCR testování je tím chtěným neinvazivního testování a ministerstvo zdravotnictví to má jako prioritu. Rotační výuka, tak i rouška i antigenní testy přenos viru snižují. Pokud nejsme schopní nasadit PCR, tak antigenní test je lepší než žádný záchyt. Antigenní testy vnímám jako ne optimální, ale akceptuji to“ řekl Plaga.

Nový systém rozvolňování

Ministr zdravotnictví Petr Arenberger (za ANO) přiblížil nový systém rozvolňování. „V pondělí se vyšle první vlaštovka a řekneme, za jakých podmínek se bude balíček realizovat,“ řekl. Teď je Česko podle něj v druhém balíčku. „Počkáme do čtvrtka, kdy můžeme vyhodnotit, zda došlo v průběhu týdne ke změně. Ve čtvrtek tedy na zasedání potvrdíme pondělní rozhodnutí a vydáme mimořádné rozhodnutí,“ dodal Arenberger.

Balíčky budou ministři každý týden posuzovat, ale to však neznamená, že každý týden dojde ke změně. „Podle toho, jak budou čísla klesat, tak tím se budeme řídit," řekl ministr zdravotnictví. 

„To, že se něco povolí nebo zakáže neznamená, že by nás to mělo zásadně ovlivňovat v tom, jak se dále chovat. Musíme dodržovat i nadále roušky, rozestupy a podobně. Zákazy neřeší nic a rád bych apeloval, abychom jsme se chovali tak, jak je epidemie riziková,“ řekl Arenberger. 

Hromadné akce

V balíčku je také uvedeno, kdy se budou zvyšovat počty osob ve skupinách i hromadné akce. „Podle balíčků pojedeme a na hromadné akce nezapomínáme,“ řekl ministr. „Rádi tento pilotní systém rozjedeme a už dnes máme několik žádostí o tento typ akcí," dodal Arenberger.

Ministr se zmínil i o očkování. „Otevíráme vždy jednotlivé závory pro celou republiku, tak v krajích, kde je více vakcín, už jsou veškerá volná místa vyočkována. V těchto očkovacích centrech není koho očkovat, proto tyto fronty otevíráme. Ti, kteří ve frontách jsou, tak systém preferuje stávající pořadí. Velice rychle se i tyto fronty zmenšují díky Pfizer/Biontech,“ řekl ministr.

Arenber se vyjádřil i k rozhodnutí Nejvyššího správního soudu, který dnes uvedl, že omezování shlukování lidí i uzavření obchodů je nezákonné.„Soud takto rozhodl. Podle právníků MZČR se jednalo o procesní vadu. Ta vada měla spočívat v tom, že jsme dostatečně nezdůraznili, proč jsme toto opatření nevydali předtím, než tak rozhodla vláda. My jsme důvod uváděli, byl to ten, že se v pátek objevila nová mutace v Děčíně. Soud toto neakceptoval,“ řekl ministr zdravotnictví.

V současné době mohou fungovat jen vybrané obchody jako potraviny, lékárny, drogerie, optiky či květinářství. Vláda v souvislosti s návratem části žáků do škol od 12. dubna umožnila provoz také prodejnám dětského oblečení a obuvi a papírnictvím. Ze služeb jsou k dispozici od minulého pondělí zámečnictví, prádelny, čistírny nebo provozovny oprav zařízení pro domácnosti nebo prodej náhradních dílů pro auta a stroje. Farmářské trhy mohly rovněž obnovit za přísného režimu provoz od 12. dubna.