Zkrácení intervalu pro přeočkování podle náměstkyně doporučuje vakcinologická společnost, v pondělí se tím bude zabývat také klinická skupina, která je poradním orgánem ministerstva. Následně by to měl probrat vládní centrální řídící tým. Podle Vašákové to nebude tak, že se lidé budou muset nechat přeočkovat po pěti měsících, ale budou mít tu možnost.

Prymula upozornil na to, že kdyby se k podání posilující dávky přihlásili poté všichni, kteří na ni budou mít nárok, mohlo by to očkovací centra zahltit. "Jestli zkrátíte lhůtu na pět měsíců, zase vzniknou obrovské fronty na očkování," míní hejtman Kuba.

Ministryně financí Alena Schillerová
Jsem proti povinnému očkování, řekla Schillerová. V opatřeních by ale přitvrdila

Prymula by byl pro to, aby se omezila platnost očkování jednodávkovou vakcínou od firmy Johnson & Johnson. Někteří odborníci doporučují u této látky po dvou měsících přeočkování. Podle Vašákové ale je vakcína východiskem pro část lidí, kteří chtějí mít očkování brzy hotové.

Vláda tento týden rozhodla, že se kvůli zhoršující se epidemii koronaviru bude pravidelně plošně testovat v základních a středních školách. Firmy musejí také od pondělí pravidelně jednou týdně testovat neočkované pracovníky, ti se testu musejí podrobit. 

Hejtman Jihočeského kraje Kuba připomněl, že každý, kdo má pozitivní výsledek antigenního testu, musí jít na potvrzení PCR testem. Podle něj vláda zaspala a na testování nejsou dostatečné kapacity. "Všichni se budou divit, že čekají pět dní na PCR test," řekl. Také podle Vašákové se dá očekávat, že výsledky PCR testů budou později než nyní.

"Hygieny trasují jak vzteklé" 

Podle Vašákové a Prymuly nemá plošné testování význam, když není možné každého nakaženého izolovat od ostatních a vytrasovat jeho kontakty. "Když na to nebudou kapacity, je to k ničemu," řekl Prymula. Podle Vašákové už nyní hygieny "trasují jak vzteklé", kapacity hygienických stanic a zdravotnického personálu není podle Vašákové možné navýšit za rok.

Účastníci debaty odmítli návrh kandidáta na ministra zdravotnictví Vlastimila Válka, aby ministerstvo zdravotnictví nařídilo nemocnicím omezit všechny výkony a operace, které lze odložit, a s předstihem si vytvořit rezervu pro případný další nárůst hospitalizovaných pacientů s covidem-19 a akutní případy. Podle Prymuly už se tak v některých nemocnicích děje, rozhodnutí by se ale mělo nechat na vedení nemocnic.

Vlastimil Válek
Čtvrtá dávka vakcíny proti covidu? Je možné, že bude potřeba, připustil Válek

Podle debatujících mají politická rozhodnutí o protiepidemických opatření zpoždění. Omezit šíření viru ve školách se podle Prymuly mohlo dřívějším zavedením testování ve školách. V sociálních zařízeních a školách by se podle Prymuly měli testovat i ti, kteří jsou očkovaní. Vašáková připomněla, že odborníci doporučovali zpoplatnit testy na covid už od 1. září, politici ale jejich doporučení nevyslyšeli.