Druhá dávka vakcíny by měla být podána ideálně zhruba s odstupem čtyř týdnů. "V případě, že bychom to nepřeočkovali, tak ztrácí smysl první očkování," řekla serveru mluvčí Fakultní nemocnice Brno Veronika Plachá. Brněnská nemocnice si proto skladování dostatečného množství vakcín na druhou dávku stanovila jako svou prioritu.

Testování na koronavirus. Ilustrační snímek
V Česku znovu ubylo nových případů. Reprodukční číslo ale nadále stoupá

Poradce premiéra a bývalý ministr zdravotnictví Roman Prymula vnímá postup nemocnic jako logický. Dodávky od Pfizeru jsou podle něj nyní nestabilní. "Není tak úplně možné spoléhat na to, že mi třeba 5. února přijde dodávka, ze které budu očkovat druhou dávkou," řekl.

Blatný s takovým postupem ale nesouhlasí. "Není podle našeho doporučení, že by si očkovací centra měla schovávat tuto dávku," uvedl. Zároveň ale řekl, že by krajští koordinátoři měli zajistit, aby první dávka nebyla znehodnocena tím, že nebude možné aplikovat druhou. Mají podle něj k dispozici plán zavážek i informace o krácení dodávek.

Zpomalení očkování 

Blatný absolvoval v sobotu v Brně druhé kolo očkování. Při té příležitosti řekl, že snížení dávek od Pfizeru ovlivní počet nově očkovaných, ale nemělo by se dotknout druhých dávek.

"Proti původnímu předpokladu je to snížení u Pfizeru zhruba o 20 procent. Znamená to zpomalení očkování v průběhu února, ale je dostatek dávek, aby se doočkovali lidé, kteří čekají na druhé kolo. Nových očkování ale bude o něco méně," řekl.

Většina z 31 očkovacích míst ovšem vakcíny na druhou dávku neschovává. Mezi nimi je třeba pražský Institut klinické a experimentální medicíny, který dosud dostal 585 ampulí až po šesti dávkách.

V záložní nemocnici na BVV začalo očkování proti covidu 19.
Jak se očkuje v krajích: ministerstvo zveřejnilo podrobnější data. Podívejte se

"Na konci tohoto týdne, tedy v pátek 22. ledna, budeme mít aplikováno téměř 99 procent dávek dodaných za poslední tři týdny," řekla serveru mluvčí Markéta Šenkýřová.

Proti novému koronaviru se v Česku očkuje od 27. prosince. Podle dnešních údajů ministerstva zdravotnictví bylo dosud aplikováno 192 267 dávek.