Po půlnoci ministerstvo uvádělo za sobotu denní přírůstek 239 případů, vpodvečer svá čísla aktualizovalo. Po pátečním rekordním počtu 506 potvrzených případů nemoci v jednom dni tak v sobotu nakažených ubylo, do víkendových čísel se ale obvykle promítá nižší množství testů ve volných dnech. V sobotu bylo provedeno 4405 testů, zhruba stejně jako před týdnem. Nakažených bylo mezi testovanými v sobotu odhaleno zhruba 5,4 procenta, zhruba stejně jako v pátek.

Cestující na letišti ve Splitu
Češi si koronavirus vozí i ze zahraničí. Nejvíce nakažených přijelo z Chorvatska

Podle ministerstva zdravotnictví a vládních epidemiologů má velká většina nemocných mírný nebo bezpříznakový průběh onemocnění a důležitější než denní přírůstky nakažených jsou počty hospitalizovaných a lidí ve vážném stavu. V nemocnicích je s koronavirem podle údajů z dnešního rána 119 lidí, 24 z nich potřebuje intenzivní péči, uvedl dnes na facebooku premiér Andrej Babiš (ANO). Čísla proti údajům z pátku mírně vzrostla ze 116 v nemocnicích a 22 ve vážném stavu. Ministerstvo zdravotnictví novější čísla zatím neposkytlo. Úmrtí dnes přibylo jedno.

Návrat do škol může situaci zhoršit

Za posledních sedm dní je nejvíce nakažených v přepočtu na 100 tisíc obyvatel na Kolínsku, téměř 45. Čtyřicet případů na 100 tisíc lidí za poslední týden eviduje ministerstvo na Uherskohradišťsku a v okrese Plzeň-sever. Na 37 je tento údaj v Praze. Bez nových případů za posledních sedm dní není aktuálně žádný okres. Podle epidemiologa a vládního zmocněnce pro vědu a výzkum ve zdravotnictví Romana Prymuly ohniska nákazy nejsou velká, ale jsou rozšířená poměrně plošně.

Zářijový návrat dětí a studentů do škol a lidí z dovolených by mohl podle epidemiologů situaci s koronavirem v Česku zhoršit. Od září proto bude povinné zakrývání nosu a úst v hromadné dopravě, na úřadech, ve zdravotnických a sociálních zařízeních, na vnitřních akcích od stovky účastníků a u říjnových krajských a senátních voleb. 

Ministr školství Robert Plaga
Robert Plaga: Školní rok nebude takový jako v únoru

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) v tomto týdnu původně přísnější pravidla pro nošení roušek zmírnil po odporu části veřejnosti. Podle Babiše vláda vnímá reakce lidí a nechce brzdit ekonomiku a veřejný život.