Hasiči v jižních Čechách měli dnes kvůli silnému větru a přívalovému dešti přes 40 zásahů. Nejvíce práce měli na Českobudějovicku, Jindřichohradecku a Táborsku. Většinou se jednalo o popadané stromy, v několika případech museli odčerpat vodu ze zatopených sklepů. 

V Žimuticích na Českobudějovicku zaplavila silnici voda, která sem stekla z okolních polí, v Týně nad Vltavou nezvládla přívaly vody pobrat kanalizace. V Budějovicích na Pražské třídě se pak následkem silného větru uvolnil billboard.

Jak vypadala situace na jihu Čech? Více čtěte ZDE: 

Na psí kotce a na garáž spadly Ivanovi Horáčkovi z Chlumu u Třeboně při sobotním dešti a větru čtyři stromy.
VIDEO: Vichr s lijákem se prohnal krajem. Polámal stromy, voda zalila silnice

Čtyři mohutné stromy se poroučely k zemi v Chlumu u Třeboně. "Úplně se vyvrátily a spadly mi na kotce pro psy a také na garáž," popsal Ivan Horáček. Dodal, že psi jsou v pořádku, ale musí se k nim "prořezat" hasiči. Další strom zastavil dopravu na silnici z Jarošova nad Nežárkou na Strmilov a překážku vytvořil i na silnici z Jindřichova Hradce na Políkno.

Hasiči na Vysočině zasahovali kvůli přívalovým dešťům a větru na různých místech kraje. Před 19:30 vyjížděli čtrnáctkrát, nejvíc práce mají v okresech Pelhřimov, Havlíčkův Brod a Jihlava. Čistili kanalizace, odčerpávali vodu, odklízeli popadané stromy. Zasahovali i u dopravní nehody u Štoků na Havlíčkobrodsku. ČTK to dnes řekl operační důstojní hasičů.

Podle přehledu zásahů na webu hasičů se počet výjezdů blíží dvaceti. Při dopravní nehodě v Telči museli i vyprošťovat lidi. Popadané stromy odstraňovali například v Batelově na Jihlavsku, v Želivi či obci Kunemil u Světlé nad Sázavou.

Varování meteorologů 

Výstraha před velmi silnými bouřkami platila od dnešních 17:30 do 20:30 v Jihočeském kraji pro regiony České Budějovice, Dačice, Jindřichův Hradec, Soběslav, Třeboň a Týn nad Vltavou, na Vysočině pro oblast Moravských Budějovic a Telče a v Jihomoravském kraji pro Znojemsko. 

Odstraňování stromů ze silnice. Ilustrační snímek
Meteorologové varovali před silným větrem. Může lámat stromy a poškodit budovy

Při přechodu fronty bude podle ČHMÚ zesilovat severozápadní vítr, jehož nárazy mohou na frontě a za ní přechodně dosáhnout rychlosti mezi 55 až 70 kilometrů v hodině, a to i v místech, která nebudou zasažena bouřkami. Nejsilnější nárazy předpokládají meteorologové zejména v Jihočeském kraji, na Vysočině, v Jihomoravském kraji. V sobotu večer a v noci na neděli postoupí bouřky a fronta z území ČR k východu a vítr zvolna zeslábne.