V dalším dílu už třetí rok vysílaného podcastu Deníku Evropa pro Čechy s evropským editorem Deníku Lubošem Palatou se podíváme do Rakouska s velvyslancem Jiřím Šitlerem, jedním z nejzkušenějších diplomatů ministerstva zahraničí.

Rakousko i během ruské agrese na Ukrajině dál trvá na své neutralitě a irituje tím mnohé evropské spojence. Na druhou straně není Rakousko rozhodně na straně Ruska a Ukrajině sice nepomáhá zbraněmi, ale mnoha jinými věcmi a podporuje kroky EU vůči Rusko.

To je pro Rakousko, které bralo Rusko dlouhé roky jako velkého byznysového partnera a mnoho rakouských politiků, včetně kanceléřů, se nechalo po odchodu z funkcí zaměstnat Kremlem, velice velká změna. Téma rakouské neutrality ale nyní zneužívají v politickém boji extremní a i nyní proruští Svobodní, kteří vedou žebříčky popularity. Na druhé straně Česko je dnes pro Rakousko velice přátelská země a uznávaný partner.O tom a o mnohé dalším je tento díl podcastu Evropy pro Čechy.

Podcast Deníku „Evropa pro Čechy“ o dění nejen v Evropské unii vysíláme už třetím rokem každou středu ve 12:00. Pořadem provází evropský editor Deníku Luboš Palata.