Do statistik přibylo dalších 153 úmrtí, s nákazou covid-19 dosud v zemi zemřelo 14 973 lidí. Vyplývá to z údajů ministerstva zdravotnictví.

Od březnového začátku epidemie odhalily laboratoře v České republice 917.359 nakažených, více než 782 tisíc z nich se už z nemoci vyléčilo. V zemi aktuálně je přibližně 120 tisíc nakažených, většina má mírný průběh nemoci. V těžkém stavu je v nemocnicích 1069 pacientů.

Koronavirus v Česku - Ilustrační foto
Systém PES se výrazně změní. Přinese několik zásadních novinek. Podívejte se

Přírůstky nově nakažených v mezitýdenním srovnání v poslední době pravidelně klesají. Tento týden přibylo od pondělí do středy 25 411 potvrzených případů nákazy, minulý týden jich za stejnou dobu bylo 31 075 a o týden dříve dokonce více než 48 tisíc.

Počty zemřelých ale zůstávají stále vysoké. Od pondělí do středy zemřelo v Česku s covidem 345 lidí, na středu zatím připadá 65 úmrtí. Tyto údaje ale obvykle při dalších aktualizacích rostou. Od začátku ledna jsou denní počty obětí většinou vyšší než 150.

Laboratoře v zemi ve středu provedly zhruba 27 500 PCR testů na nový typ koronaviru. Méně přesných ale rychlejších antigenních testů bylo 16 500. V obou případech je to nejméně tento týden. Sedmidenní průměr podílu pozitivních vzorků je 28,5 procenta, středeční výsledek byl tedy mírně nadprůměrný.

Nákazou nejvíce zasaženým regionem je nyní Trutnovsko, kde za uplynulých sedm dní zaznamenali 1094 nakažených na 100.000 obyvatel. Následuje Chebsko s 854 případy na 100 tisíc obyvatel. Naopak v řadě regionů se tento údaj dostal pod 300. Relativně nejlépe na tom je Strakonicko s 226 nakaženými na 100 tisíc obyvatel, následují Teplicko a Chomutovsko.

Index zůstává na 73 bodech

Index protiepidemického rizika PES zůstává druhý den na 73 bodech. Více než týden se tak drží ve čtvrtém z pěti stupňů rizika. Proti středě se o setinu zvýšilo reprodukční číslo, které udává kolik lidí průměrně nakazí jeden pozitivně testovaný. Má hodnotu 0,83. Ostatní tři sledovaná kritéria již několik dní klesají.

Index byl od neděle tři dny na 70 bodech, ve středu se o tři body zvýšil. Důvodem byl právě nárůst reprodukčního čísla nad hranici 0,8. Na začátku ledna se reprodukční číslo dostalo na hodnotu 1,45, poté začalo klesat až na nedělních 0,68. Od té doby mírně roste.

Vedle toho se index počítá také podle průměru nakažených na 100 tisíc obyvatel za poslední dva týdny, čtrnáctidenního průměru nakažených mezi seniory a podílu hospitalizovaných s covidem, u kterých se nákaza prokázala až v nemocnici. Všechny tyto tři ukazatele nejpozději od víkendu každý den klesají.

Opatření proti koronaviru v ČR, která se indexem řídí, nyní odpovídají nejpřísnějšímu pátému stupni.

Ministr zdravotnictví Jan Blatný
Blatný představil změny v rezervacích k očkování. Dodávky vakcín se zpozdí

Navzdory tomu, že počet nově nakažených klesá, vláda zatím rozvolnění neplánuje. Její představitelé poukazují na trvající zatížení nemocnic i na výskyt nakažlivější takzvané britské mutace viru v Česku.

Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) na začátku týdne uvedl, že pro přechod na čtvrtý stupeň by nemělo být v nemocnicích víc než 3000 lidí. Podle posledních dostupných údajů jich je ale více než dvakrát tolik.

Nyní platná omezení podle premiéra Andreje Babiše (ANO) vláda zachová po souhlasu poslanců s prodloužením nouzového stavu. Sněmovna bude dnes na žádost vlády jednat o prodloužení stavu nouze o 30 dní do 21. února, potřebné hlasy ke schválení pravděpodobně kabinetu dodá KSČM.