Zatímco ještě počátkem února nebyl problém se v on-line rezervačním systému na antigenní test zaregistrovat na následující den, nyní se čekací termín prodloužil v řadě odběrových míst i na týden. Řada lidí, kteří potřebují test v co nejkratším čase, se proto objednává k testování i mimo svůj okres; v případě Středočeského kraje pak do Prahy.

Policisté kontrolují přejezdy mezi okresy. Zákaz přejíždění bude zřejmě platit i o Velikonocích.
Blatný s rozvolněním na Velikonoce nepočítá. Testovat začnou i menší firmy

„Do pražské Fakultní nemocnice Motol je to z Nového Strašecí zhruba dvacet minut. Navíc když sem viděl, že se uvolnil termín na den, který jsem potřeboval, neváhal jsem ani minutu a zaregistroval se,“ popsal Deníku Středočech Marek Vyskočil s tím, že na cestu za dva dny vyrazil bez jakéhokoliv dokumentu, pouze v mobilu měl uschovaný mail s potvrzením rezervace.

Důležité je mít všechny dokumenty

Cesta do odběrového místa i mimo okres je sice brána jako cesta do zdravotnického zařízení a vztahuje se tudíž na ni výjimka z obecného zákazu cestování mezi okresy, který nařídila česká vláda v souvislosti se zastavením šíření pandemie Covid-19, nicméně i tak byste neměli zapomenout mít u sebe dokumenty či formuláře pro případnou namátkovou policejní kontrolu. Podle ministerstva vnitra postačí k prokázání výjimky žádanka od lékaře, popřípadě výpis s rezervovaným termínem testu.

Hranice obcí v ČR.
Mapa katastrů všech obcí: Zjistěte, kam smíte a kam ne. Stačí zadat své místo

Nicméně vycestovat do jiného okresu by měl jen člověk, který se jede nechat otestovat, v případě člověka s příznaky onemocnění Covid-19 pak v doprovodu maximálně jedné osoby. „Nikoliv tedy celé rodiny,“ poznamenala Hana Malá z tiskového oddělení ministerstva vnitra.

I když v případě zastavení policejní hlídkou nemusí osádka automobilu o svém zdravotním stavu nic sdělovat, podle ministerstva vnitra by k tomu dojít mohlo. „Povinnost to samozřejmě není, ale z hlediska zásad preventivního a slušného chování je vhodné na tuto skutečnost policistu upozornit,“ reagovala na dotaz Hana Malá.

Očkování v Krásné Lípě.
Očkování se otevře pro další skupiny. Neopatrnost může lidi stát místo ve frontě

Cestování mezi okresy s výjimkou cest do zaměstnání, k lékaři či v rámci péče o děti a příbuzné, je od prvního března zakázáno nařízením vlády. Pokud mezi okresy z uvedených důvodů cestujete, měli byste s sebou mít dokumenty, kterými účel prokážete – lékařskou žádanku, v případě zajištění péče o rodiče v jiném okresu postačí čestné prohlášení. Pokud účel své cesty neprokážete, policisté vám vjezd do jiného okresu nepovolí.