Svaz obchodu a cestovního ruchu a Asociace tradičního českého obchodu spolu s Hospodářskou komorou proto v neděli zaslaly ministrům dopis, aby konečně jasně sdělili, jaké velikonoční zboží vlastně bude možno zákazníkům nabídnout.

„Tyto výrobky se s koncem Velikonoc stávají neprodejnými, což by výrobcům způsobilo velké a nevratné škody,“ stojí v dopise. „Jsme si jisti, že prodej tohoto zboží neznamená z hygienického hlediska žádné riziko,“ uvedli jeho signatáři.

Testování na nákazu koronavirem ve firmách
Vláda žádá prodloužení nouzového stavu. Povinně testovat se budou i živnostníci

Ministerstvo průmyslu a obchodu se včera v reakci na zmíněný dopis rozhodlo ukončit spekulace. Úředníci oznámili, že v maloobchodě bude možné velikonoční sortiment prodávat bez omezení. Jeho výčet obsahuje související potraviny, dekorační a další velikonoční zboží včetně pomlázek z proutí i velikonočních rostlin.

Obchodníci hodlají možnosti využít, jak jen to půjde. „Pro jarní výzdobu nabízíme velikonoční květinové dekorace a samozřejmě také pomlázky,“ potvrdila pro Deník mluvčí Kauflandu Renata Maierl. Letošní novinkou na trhu jsou podle ní zapletené pomlázky v květináči. „Nabídku budeme mít dostatečnou a širokou jako každý rok,“ řekla mluvčí Globusu Lutfia Volfová.

„Letos se v sortimentu více soustředíme na velikonoční pečení a potraviny, jako jsou velikonoční mazance a jidáše, které pečou pekaři v každé pekárně našich hypermarketů,“ prohlásila.

Strach z menšího zájmu

Oslovit spotřebitele velikonočním sortimentem hodlá také konkurenční Billa. „Ze strany zákazníků je o něj každoročně zájem, ať už se týká velikonočních potravin nebo zboží jako barvy na vejce, jarní květiny či jiné dekorativní zboží. Obdobný zájem očekáváme i letos,“ řekla Deníku mluvčí Billy Dana Bratánková.

Covidové oddělení nemocnice v Sokolově
Vědci varují před rozvolněním: Denní přírůstek musí nejdříve klesnout na 1400

Některé řetězce se přesto obávají, že o sezonní zboží před svátky nebudou mít zákazníci takový zájem jako v předcovidových letech. „Na prodeji velikonočního sortimentu budou mít vliv platná opatření, a to s ohledem na omezenou možnost cestování, zavřené školy či práci z domova,“ uvedl pro Deník mluvčí Tesca Václav Koukolíček.

Svobodná volba 

Nejen velikonoční zboží si zákazníci budou moci nakoupit také v pátek. Ten je již šestým rokem nově státním svátkem, ale patří k těm, o nichž je prodej povolen. Některé řetězce již ale oznámily, že o Velikonočním pondělí budou mít naopak zavřeno, přestože to tentokrát nemají povinné.

„Nouzový stav nám umožňuje svobodnou volbu, které jsme využili tak, aby si naši kolegové na prodejnách i v distribučních centrech mohli zaslouženě odpočinout se svými rodinami,“ uvedl na svých webových stránkách řetězec Albert.