„Při pasteraci nedochází ke sterilaci. Působení tepla je přizpůsobeno konkrétní potravině, proto je obecně pasterace považována za šetrnější metodu konzervace potravin s pozitivnějším dopadem na senzorické a výživové vlastnosti potraviny,“ odůvodňuje v navrhované novele vyhlášky o požadavcích na zpracovanou zeleninu a ovoce, proč zavádí nový pojem.

Voda v protlaku

Změny se ale dočkají i ovocné protlaky. Do nich nově bude moci být kromě přírodních sladidel přidávána i ovocná šťáva pocházející ze stejného druhu ovoce, z jakého je vyroben protlak, nebo voda.

Po dvou a půl měsících se v pondělí otevřely hospody a restaurace v Brně. Většina z nich byla zaplněná ze třetiny až z poloviny, řada hostů dala přednost obědu na zahrádkách.
Restaurace po nouzovém stavu řeší stejný problém: vyhrává domácí strava

InfografikaZdroj: Deník „Obě složky lze však přidat pouze v technologicky nezbytném případě,“ konstatuje ministerstvo s tím, že to současná vyhláška nekoriguje a výrobci proto přidávají vodu nebo jakoukoliv šťávu v množství, které se jim hodí. Novela stanoví i limity pro to, kolik vody může být.

Do vyhlášky se nově dostanou také požadavky na zralé banány. Požadavky na ně totiž v její současné podobě nejsou. „Navrhuje se, aby musely být označeny názvem odrůdy nebo tržního druhu a třídou jakosti,“ píše ministerstvo. Změny pak čekají i ořechy a další druhy ovoce či zeleniny. Například u pěstovaných nebo sbíraných hub se mírně uvolní požadavky na minimální trvanlivost.

Nevýhoda u hub 

Podle současných požadavků prý ty sbírané nemají šanci se vůbec dostat do prodejní sítě a u pěstovaných jsou zase české firmy znevýhodněné vůči polským, maďarským či holandským.

Pokladní v obchodech hrání před koronavirem plexisklo
Prodavačky už za plexisklem zůstanou. Stálo miliony

Změna podle ministerstva bude výhodná pro spotřebitele, protože lépe poznají kvalitní potraviny. Navíc prý vychází i z podnětu výrobců. Proti návrhu zatím není ani žádná z asociací či úřadů, které se účastní připomínkového řízení. „Bez připomínek,“ konstatovala například Hospodářská komora.