Online reportáž

„Čísla nám ukazují, že významně roste počet lidí v intenzivní péči a bohužel přibývá i mrtvých. Naše zvyklosti se teď musí změnit. Všichni se musíme něčeho vzdát pro dobro Itálie,“ prohlásil italský premiér v projevu před televizními kamerami.

Koronavirus - Ilustrační foto
Česko má 38 případů koronaviru. Hygienici zaznamenali první komunitní přenos

„Nebude už žádná zakázaná oblast,“ řekl Conte reportérům s odkazem na dosud uzavřené oblasti v severní Itálii. „Teď už bude jen Itálie jako jedno velké chráněné území,“ dodal a vyzval obyvatele Itálie k odpovědnosti. 

Italský premiér se obrátil také především na mladé lidi, kteří navzdory zdravotní pohotovosti pokračují v nočních bujarých alkoholových zábavách. „Tento noční život, něco takového už nadále nemůžeme dovolit,“ prohlásil podle agentury AP Conte.

Školy zůstanou uzavřené

Co je koronavirus?Zdroj: DeníkPůvodní opatření, které uvalilo karanténu na oblast Lombardie a 15 dalších provincií v severní části země, vyhlásila italská vláda v neděli. „V Lombardii a dalších provinciích na severu země bude platit zákaz pohybu do i ven z těchto oblastí, ale také uvnitř těchto oblastí,“ uvedl Conte. „Výjimky budou schváleny pouze ve výjimečných případech či ze zdravotních důvodů.“

Nově se tak bezpečnostní opatření rozšíří na celou Itálii. Dotknou se také veškerých veřejných shromáždění, ta jsou na základě nařízení vlády zrušena. Nebudou se hrát ani zápasy nejvyšší fotbalové soutěže Serie A. Zrušena bude i výuka ve všech školách, a to po celou dobu trvání karantény. V oblastech střední a jižní Itálie přitom měly být školy původně uzavřeny jen do 16. března.

Koronavirus - Ilustrační foto
Itálie vyhlásila na severu země karanténu. Opatření zasáhne 16 milionů lidí

Lidé, kteří budou chtít Itálii opustit, nebo do ní naopak přicestovat, budou muset důvod své cesty obhájit, upozornil zpravodajský server BBC. "Podle prvotních zjištění, pokud bude jasný důvod, jako návrat domů, tak by mělo být cizincům umožněno se vrátit," uvedl podle České televize ministr zahraničí Tomáš Petříček. 

V Itálii jen v pondělí přibylo 1807 nových případů nákazy koronavirem, celkem se tak nakazilo již 9172. Itálie tak dokonce překonala Jižní Koreu a stala se zemí s druhým nejvyšším počtem potvrzených případů hned po Číně. Počet obětí se zvýšil na 463 a 724 lidí se podařilo z nemoci COVID-19 úspěšně vyléčit.

Koronavirus v ČeskuZdroj: Deník