Pro obce jsou z fondů EU připraveny miliardy korun. Háček je v tom, že získat ' a spravovat finance na tyto nákladné projekty bývá náročná „bojovka“. Vyžaduje to včasné informace o výzvách, peníze na spolufinancování, spolupráci s experty, zkušenosti i pevné nervy.

Věž s euromincemi a vlajkou Evropské unie v pozadí.
Peníze z evropských fondů na českou vědu budou v "Komenském"

Proč? Česká republika si nastavila komplikovaný dotační systém. Přesto stojí za to o evropské peníze bojovat. Půjdou totiž na projekty orientované na modernizaci obcí, zejména směrem ekologické, digitální a inovativní.

V nadcházejících letech bude například víc peněz na inteligentní dopravní systémy či hospodaření s vodou. Již nyní lze předkládat například projekty na regeneraci brownfieldů v hospodářsky problémových regionech.

Letos se spustí program REACT-EU (zdravotnická a sociální infrastruktura) a na podzim pak Národní plán obnovy. Začátkem roku 2022 by pak mohly být vyhlášeny výzvy v rámci operačních programů, které budou moci využít obce. Chce to sledovat stránky www.dotaceeu.cz a ministerstev pro místní rozvoj, životního prostředí a průmyslu.

Fondy EU pamatují i na malé a střední podnikatele. Jaká podpora je ale ta správná?
Jak na peníze z fondů EU: Pro malé podniky je celý les dotací

Důležité je mít projekty připravené předem. V momentě, kdy se výzvy spustí, často rozhoduje kvalita i rychlost a uspěje ten, kdo je již bude mít kvalitně nachystané. Menším obcím poskytuje podporu Sdružení místních samospráv nebo Svaz měst a obcí.

Seriál vzniká ve spolupráci se zastoupením EK v Praze.

Jak na peníze z fondů EUJak na peníze z fondů EUZdroj: Deník